Η επιστημονική ονομασία του βοτάνου είναι Aloysia triphylla (Lippia citriodora) – Αλοϋσία η τρίφυλλος (Λιππία η κίτροσμος). Την συναντούμε και με το όνομα λεμονόχορτο, λόγω της χαρακτηριστικής μυρουδιάς της. Είναι φυτό ημιανθεκτικό, φυλλοβόλο, πολυετές. Φτάνει σε ύψος το 1-1,5 μέτρο. Έχει φύλλα με κοντό μίσχο, λογχοειδή, αδενώδη, οδοντωτά ή ακέραια σε σπονδύλους των 3 ή 4. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο βγάζει άνθη λευκά, μικρά σε μασχαλιαίους ή επάκριους βότρεις με σπονδυλωτή διάταξη. Τα φύλλα συνθλιβόμενα αναδίδουν έντονο άρωμα λεμονιού. Η Λουΐζα κατάγεται από την Χιλή. Εισήχθη στην Ευρώπη μόλις το 1794 και στη χώρα μας έχει εγκλιματιστεί τελείως. Στη χώρα μας υπάρχει και μία ποικιλία η Κομβανθής, πολύχρονη με βλαστούς που ριζοβολούν έρποντας και φύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές και ελώδεις εκτάσεις της Αττικής, Πελοποννήσου, Σύρου και Κρήτης. Τα φύλλα τα μαζεύουμε πριν αρχίσουν να μαραίνονται και να σκουραίνουν. Αποξηραίνονται πολύ γρήγορα, διατηρώντας το χρώμα και το άρωμα τους.
Όλα τα μέρη της Λουΐζας είναι φαρμακευτικά εκτός από την ρίζα της. Είναι στυπτικό, αρωματικό βότανο, πλούσιο σε αιθέρια έλαια που βρίσκονται στις μεμβράνες στο πίσω μέρος του φύλλου.
Περιέχει βερβεναλίνη, βερβενίνη, αιθέριο λάδι, μια πικρή ουσία και μία τανίνη που δεν έχουν εξερευνηθεί οι ιδιότητές της.
Έχει δράση ήπια ηρεμιστική, αντιπυρετική και σπασμολυτική, ιδιαίτερα για το πεπτικό σύστημα. Είναι καταπραϋντική, ιδιαίτερα των βρόγχων και της ρινικής κοιλότητας.
Τη χρησιμοποιούμε σε εμπύρετα κρυολογήματα και δυσπεψία. Βοηθά επίσης σε διάρροιες και αιμορραγίες. Εξωτερικά χρησιμοποιείται υπό μορφή καταπλασμάτων στους νευρικούς πόνους, ισχιαλγία, νευρικές κεφαλαλγίες και πόνους στα αυτιά. Στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται για νευρικά και πεπτικά προβλήματα, για την ακμή, καλόγερους και κίστες. Συνίσταται για τις νεφρολιθιάσεις λόγω της διουρητικής της δράσης.
Το έγχυμα της Λουΐζας διεγείρει το γενικό μεταβολισμό, διώχνει την ξυνίλα και τα αέρια και κάνουν πιο αποτελεσματικές τις δίαιτες αδυνατίσματος. Δεν είναι βέβαια πανάκια για να χάσουμε βάρος. Αυτό χάνεται μόνο όταν λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε. Ένα μίγμα όμως Τσουκνίδας και Λουΐζας δείχνει να βοηθά στην προσπάθεια μας, να αδυνατίσουμε.
Η Λουΐζα είναι χρήσιμη και στις αϋπνίες που προέρχονται από νευρική κούραση.
Εκτός όμως από τις θεραπευτικές της ιδιότητες, είναι πολύ καλή στο να αρωματίζει τα ροφήματά μας, αλλά παράλληλα με τα νωπά φύλλα του βοτάνου μπορούμε να αρωματίσουμε λάδι και ξύδι, ποτά, γλυκίσματα, ζελέ και κέικ. Μια κουταλιά του γλυκού ψιλοκομμένα νωπά φύλλα σε σπιτικό παγωτό είναι μια ενδιαφέρουσα γεύση. Να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι μπορεί η μακρόχρονη χρήση της να ερεθίσει το στομάχι. Για τον λόγο αυτό την πίνουμε 2-3 εβδομάδες, διακόπτοντας στη συνέχεια για μία εβδομάδα, όπως άλλωστε πρέπει να κάνουμε με όλα τα βότανα που χρησιμοποιούμε.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα