7-6-10

Η βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη) έχει το ρόλο της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τη σύνθεση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη ο οποίος επηρεάζει τη μνήμη, ρυθμίζει το μυικό τόνο στο στομάχι την καρδιά και τα έντερα. Τα πιθανά συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β1 είναι: Ασθένεια μπέρι-μπέρι, οιδήματα, κούραση, απώλεια όρεξης, μυική ατροφεία, νευρικότητα και έλλειψη συντονισμού. Οι ηλικιωμένοι συχνά εμφανίζουν μια ήπια ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 καθώς και άτομα που πάσχουν από ασθένειες του πεπτικού συστήματος με αποτέλεσμα τη μειωμένη απορρόφηση της.

Πηγές: Μαγιά μπύρας σκόνη, ηλιόσποροι, σουσάμι, ταχίνι, φασόλια ξερά, κουκουνάρια, ρύζι καστανό. Από τα βότανα ξεχωρίζουν η σπιρουλίνα, το αλφάλφα, το χαμομήλι, ο μαιντανός και η μέντα.

Την απορρόφηση της βιταμίνης Β1 στο έντερο βοηθάει η βιταμίνη C ενώ και για την ενεργοποίηση της είναι απαραίτητη η παρουσία μαγνησίου.
Αντίθετα η κατανάλωση καφέ, αλκοόλ, τσαγιού καθώς και το κάπνισμα και η λήψη οιστριγόνων δημιουργούν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Τέλος τα αντιόξινα και ορισμένα διουρητικά φάρμακα είναι δυνατόν να δημιουργήσουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β1.

Φίλιππος Κουβάτσος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος