Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Carum carvi (Κάρον το κάρβι) και ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων. Το συναντούμε στη χώρα μας με τις ονομασίες κάρβι, κιούμελ, αγριοκύμινο.
Είναι αρωματικό φυτό γνωστό στην Ευρώπη εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια. Αυτή ήταν η ηλικία που ανέφεραν οι επιστήμονες όταν μελέτησαν απολιθωμένους σπόρους, που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές των μεσολιθικών χρόνων. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Άραβες το είχαν σε εκτίμηση. Τον 13ο αιώνα οι Ευρωπαίοι το χρησιμοποιούσαν για το άρωμα του στο μαγείρεμα και τα γλυκά.
Οι καρποί του βοτάνου έχουν φωτεινό καφέ χρώμα και ωριμάζουν τον Αύγουστο.
Περιέχουν δύο σπόρους με τους οποίους αρωματίζουν κέικ, μπισκότα, ψωμιά, τυριά, βρασμένα φρούτα, ψητά μήλα και κυδώνια και πιάτα με κρέας. Από το αιθέριο έλαιο του φυτού αρωματίζεται ένα περίφημο λικέρ και με τα χλωρά του φύλλα γαρνίρονται βραστά, σούπες και σαλάτες λαχανικών. Οι σπόροι του τέλος όταν τους μασάμε, είναι ένα θαυμάσιο αρωματικό στόματος.
Στα συστατικά του βοτάνου βρίσκουμε έλαιο, τανίνη και μέχρι 6% πτητικό έλαιο το οποίο περιέχει καρβόνη και λιμονέλαιο.
Θεραπευτικώς δρα ως άφυσο, αντισπασμωδικό, αποχρεμπτικό, εμμηναγωγό, γαλακταγωγό, στυπτικό και αρωματικό.
Χρησιμοποιείται λοιπόν ως ηρεμιστικό βότανο για να καταπραΰνει τη δυσπεψία με αέρια και τον εντερικό κολικό, ιδιαίτερα σε παιδιά. Ανοίγει την όρεξη και η στυπτικότητά του βοηθά στη θεραπεία της διάρροιας. Βοηθά επίσης σε περιπτώσεις λαρυγγίτιδας (σε γαργάρες), στη βρογχίτιδα και το βρογχικό άσθμα. Η αντισπασμωδική του δράση βοηθά στους πόνους της έμμηνης ροής.
Ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι για την αύξηση της ροής του γάλακτος κατά τον θηλασμό. Ένα πολύ καλό μίγμα που βοηθά στην αύξηση του γάλακτος στις γυναίκες που θηλάζουν αποτελείται από κάρβι (2 μέρη), μάραθο (1 μέρος) και γλυκάνισο (1 μέρος). Το μίγμα αυτών των βοτάνων παρασκευάζεται ως έγχυμα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα