Η επιστημονική της ονομασία είναι Citrus aurantium L. (Κίτρον το νεράντζιον) και ανήκει στην οικογένεια Ρουτίδες. Μικρό δέντρο με αγκαθωτά κλαδιά. Κατάγεται από τη Νότιο Ασία (Ινδίες και Περσία) και καλλιεργείται στις παραμεσόγειες χώρες. Ποιος τα έφερε στη χώρα μας δεν είναι γνωστό. Πολλοί λένε οι Άραβες, άλλοι λένε οι Έλληνες ή οι Πορτογάλοι και άλλοι ο Ηρακλής (σύμφωνα με τον μύθο των χρυσών μήλων των Εσπερίδων).
Είναι αειθαλές με φύλλα εναλλασσόμενα. Τα άνθη είναι λευκά, ενωμένα ανά δύο ή τρία. Έχει δύο ποικιλίες. Η Μπριγκαράντια η δασική που είναι η πλέον γνωστή και η γλυκιά Νερατζιά (C. Bigaredia dulcis) η οποία κάνει καρπούς μεγαλύτερους με μακρουλούς σπόρους, και τραχύ φλοιό. Χρησιμοποιείται ως υποκείμενο για άλλα εσπεριδοειδή και για δεντροστοιχίες κατά μήκος των δρόμων. Από τη φλούδα του καρπού της παράγονται ευωδιαστά γλυκά του κουταλιού.
Η Νεραντζιά περιέχει στα φύλλα αιθέριο έλαιο. Στα άνθη αιθέριο έλαιο, μία πικρή ουσία και φλαβονοειδείς χρωστικές. Ο καρπός και το περικάρπιο του περιέχουν αιθέριο έλαιο, που αποτελείται κατά 90% από λεμονένιο, πικρές ουσίες (ναριγκίνη και αουραντιαμαρίνη), οργανικά οξέα, βιταμίνη C σε συγκέντρωση 0,1% και φλαβονοειδή.
Τα φαρμακευτικά προϊόντα που μας προμηθεύει το χιλιοτραγουδισμένο αυτό δέντρο είναι εντυπωσιακά.
Είναι να σαστίζει κανείς με τα αιθέρια έλαια που μας προμηθεύει . Το έλαιο που λαμβάνουμε από τα φύλλα ονομάζεται πτιγκρέιν (pettitgrain). Αυτό που λαμβάνεται από τα άνθη ονομάζεται «νερολί» και αυτό που λαμβάνεται από την φλούδα «νεράντζι». Το νερολί είναι το ακριβότερο και περιζήτητο βέβαια μια και φημίζεται για την ιδιότητα του στο να βελτιώνει την διάθεση καθώς και στην αντιμετώπιση διάφορων ψυχολογικών διαταραχών. Επίσης είναι χρήσιμο και για την αντισηπτική του δράση. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καρπός της Νεραντζιάς καταπολεμά τον ροταϊό που προκαλεί διάρροια. Αν λοιπόν η διάθεσή σας παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα, να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερολί για να το μυρίζετε όποτε δεν αισθάνεστε καλά. Αν δυσκολεύεστε στον ύπνο, λίγο μασάζ με αμυγδαλέλαιο στο οποίο έχετε ρίξει 1-2 σταγόνες νερολί θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.
Τα φύλλα του δέντρου είναι χωνευτικά, καταπραϋντικά και σπασμολυτικά. Χρησιμοποιούνται στη σύνθεση πολλών μιγμάτων τσαγιού. Τα άνθη είναι καταπραϋντικά και η φλούδα χρησιμοποιείται σαν βελτιωτικό γεύσης, ενώ ο ίδιος ο καρπός είναι τονωτικός όταν τρώγεται το πρωί. Το βάμμα και το εκχύλισμα του φλοιού είναι ορεκτικά. Ο χυμός, πλούσιος σε βιταμίνες, εκτιμάται πολύ σαν προληπτικό της γρίπης. Έχει εξαιρετικές διουρητικές ικανότητες, αποτελεί καλό φάρμακο για τις νεφρικές και ηπατικές παθήσεις, βελτιώνει τις περισταλτικές κινήσεις των εντέρων, είναι χωνευτικός, αντιτοξικός, αντιοξειδικός και αντιλοιμώδης.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα