Η λατινική του ονομασία είναι Fucus vesiculosus (Φύκος ο κυστοειδής) και ανήκει στην οικογένεια των Φυκοειδών.
Το συναντούμε με την ονομασία φύκος ή φούκος.
Είναι από τα πλέον συνηθισμένα φύκια στις ακτές των Βρετανικών νήσων. Το συναντούμε επίσης σε όλες τις Ευρωπαϊκές και Βορειοαμερικανικές ακτές που βρέχονται από τον Ατλαντικό.
Είναι φυτό που φτάνει και ξεπερνά το ένα μέτρο και αναγνωρίζεται εύκολα από τις μικρές, γεμισμένες με αέριο κύστεις που εμφανίζονται κατά ζεύγη σε κάθε πλευρά του κεντρικού νεύρου του φύλλου.
Αρκετές ποικιλίες του φυκιού αυτού έχουν χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά. Τον 18ο αιώνα (1811) απομονώθηκε ιώδιο με απόσταξη των μακρών ταινιών ή θαλλών και ο Φύκος έγινε η κύρια πηγή του στοιχείου αυτού για περισσότερο από 50 χρόνια. Το 1860 υποστηρίχθηκε ότι ο Φύκος ως διεγερτικό του θυρεοειδή, αντιμετωπίζει την παχυσαρκία αυξάνοντας τον ρυθμό του μεταβολισμού. Από τότε υπήρξε συστατικό πολλών σκευασμάτων για δίαιτα.
Στην Ιαπωνία ο Φύκος είναι συνηθισμένη τροφή, ενώ στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ως πρόσθετη και αρωματική ουσία σε διάφορα τρόφιμα. Το βότανο περιέχει άφθονη μαλγίνη και μανιτόλη, β-καροτίνη και ζεαξανθίνη, ιώδιο, βρώμιο, κάλιο ιώδιο, πτητικά έλαια και μεταλλικά στοιχεία.
Δρα ως αντι-υποθυρεοειδικό και αντιρρευματικό. Έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμος στη θεραπεία της υπολειτουργίας του θυρεοειδή αδένα και της βρογχοκήλης. Μέσα από τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα βελτιώνονται όλα τα σχετικά συμπτώματα.
Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας που συνδέονται με προβλήματα θυρεοειδή, το βότανο αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση του περιττού βάρους.
Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να θεωρείται ως εύκολος τρόπος απώλειας βάρους.
Επίσης έχει αναφερθεί ότι ανακουφίζει από τους ρευματισμούς και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, με εσωτερική λήψη και την εξωτερική χρήση του πάνω στις φλεγμονώδεις αρθρώσεις.
Ο Φύκος περιέχει ένα χημικό συστατικό το οποίο ονομάζεται alginic acid (οξύ άλγης) το οποίο όταν λαμβάνεται εσωτερικά και έρθει σε επαφή με το νερό καλύπτει σαν μεμβράνη την κορυφή του στομάχου και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν καούρες. Το ίδιο συστατικό δίνει στον Φύκο και ιδιότητες καθαρτικές.
Τέλος έχει αναφερθεί ότι η χρήση του βοτάνου αυτού βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αν και μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. Το βότανο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που υποφέρουν από υπερθυρεοειδισμό, καρδιακά προβλήματα ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό, τρόμο, ταχυκαρδία και αύξηση της πιέσεως.
Ο φύκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, ιδιαίτερα αν σχετίζεται με βραδύ μεταβολισμό.
Το παρασκευάζουμε ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2-3 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
Μπορούμε επίσης να το πάρουμε υπό μορφή δισκίων ως διατροφικό συμπλήρωμα.
Το βάμμα του βοτάνου το παίρνουμε σε περιπτώσεις ανεπάρκειας του θυρεοειδή, ως ήπιο διεγερτικό του μεταβολισμού ή για ρευματικά προβλήματα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα