Η φαρμακευτική της ονομασία είναι Hydrastis Canadensis (Υδραστίς η Καναδική). Είναι παραδοσιακό θεραπευτικό βότανο των ιθαγενών της Αμερικής. Οι Τσερόκι το χρησιμοποιούσαν για τη δυσπεψία, τις τοπικές φλεγμονές και τη βελτίωση της όρεξης, ενώ οι Ιροκουά το χρησιμοποιούσαν για τον κοκίτη.. Στην Ευρώπη ήρθε το 1760. Κατά τον 19ο αιώνα ήταν πολύ δημοφιλές βότανο στην γηραιά Ήπειρο.
Χρησιμοποιούμε την ρίζα και το ρίζωμα του φυτού που τα συλλέγουμε το φθινόπωρο από φυτά τουλάχιστον 3 ετών.
Η Υδραστίδα είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φυτά που έχουμε στη διάθεσή μας. Οι περισσότερες από τις χρήσεις της οφείλονται στην ισχυρή τονωτική δράση που ασκεί στις βλεννογόνες μεμβράνες του σώματος. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως η γαστρίτιδα, τα σηπτικά έλκη και η κολίτιδα.. Η διέγερση που προκαλεί η πικρή της γεύση την κάνει χρήσιμη στην ανορεξία. Ωφελεί στις καταρροϊκές καταστάσεις και ιδιαίτερα στην καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η τονωτική και στυπτική της δράση την κάνουν χρήσιμη σε προβλήματα μηνορραγίας (υπερβολική έμμηνη ροής) και αιμορραγίες γενικότερα. Βοηθά κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αποφεύγεται όμως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί διεγείρει τους ακούσιους μυς της μήτρας. Εξωτερικά χρησιμοποιείται για το έκζεμα, την τριχοφυτία , τον κνησμό, την ωταλγία και την επιπεφυκίτιδα.
Για τα στομαχικά προβλήματα συνδυάζεται άριστα με την Σπειραία και το χαμομήλι. Για την αιμορραγία της μήτρας με το Τρίλλιο. Εξωτερικά για πλύσεις σε περιπτώσεις ερεθισμού και κνησμού, συνδυάζεται με απόσταγμα Αμαμηλίδας. Σαν σταγόνες για το αυτί συνδυάζεται με Βερμπάσκο. Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε μισό έως 1 κουταλάκι του τσαγιού κονιοποιημένο βότανο και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Το ρόφημα το πίνουμε 3 φορές την ημέρα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα