Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Ocimum basilicum (Ώκιμο το βασιλικό) και το συναντούμε στη χώρα μας με την ονομασία βασιλικός ή σταυρολούλουδο.
Είναι πόα πολυετής ή ετήσια ανάλογα με την ποικιλία. Συνολικά υπάρχουν 150 διαφορετικές αρωματικές ποικιλίες σε όλο τον κόσμο. Σχηματίζει πυκνή τούφα ύψους 20-50 εκατοστών. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, ανοιχτοπράσινα. Τα άνθη του είναι λευκά ή ρόδινα. Ανθίζει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ο βασιλικός είναι ιθαγενές φυτό στην Ινδία, τη Νότιο Ασία και την Ινδονησία. Εισήχθη σε όλες τις τροπικές και υποτροπικές χώρες. Στις εύκρατες χώρες καλλιεργείται.
Πιθανολογείται ότι στην Ελλάδα έφτασε με την επιστροφή στρατιωτών του Μεγάλου Αλέξανδρου από τις Ινδίες.
Είναι βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Η ονομασία Ώκιμον δόθηκε στο φυτό από τον Θεόφραστο ο οποίος περιέγραψε και πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες του. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε σε επίμονους εμετούς, όπως και ο Διοσκουρίδης, ο Θεόφραστος, ο Γαληνός και ο Πλίνιος. Ο Διοσκουρίδης ανέφερε ότι η χρήση του εσωτερικά χρειάζεται προσοχή και είχε βέβαια δίκιο. Ο βασιλικός αν τον μασήσουμε ωμό σε αρκετή ποσότητα φέρνει ζάλη, ιλίγγους, λήθαργο και πόνο στο συκώτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι γίδες που τρώνε σχεδόν όλα τα χόρτα, αποφεύγουν τον βασιλικό.
Στη μαγειρική όμως δεν υπάρχει κίνδυνος μια και μαγειρεύεται, ενώ η ποσότητα που τον χρησιμοποιούμε ωμό στις σαλάτες μας δεν είναι επικίνδυνη.
Στη σωστή δόση όμως ο αποξηραμένος βασιλικός δρα ως αντικαταθλιπτικό, αντισηπτικό, διεγείρει τον φλοιό των επινεφριδίων, αντιεμετικό, τονωτικό, άφυσο, αντιπυρετικό, αποχρεμπτικό, γαλακτογόνο και καταπραΰνει τη φαγούρα.
Ο βασιλικός είναι πλούσιος σε πτητικά έλαια και στυπτικές ουσίες. Περιέχει πάνω από 20 συστατικά που έχουν απομονωθεί ανάλογα με την ποικιλία του. Ο μεσογειακός βασιλικός περιέχει κυρίως λιναλόλη και μεθυλ-καβικόλη, ο αφρικάνικος περισσότερη καμφορά και μεθυλ-καβικόλη και ο ινδικός σε μεγάλη αναλογία ευγενόλη.
Χάρη λοιπόν στη σύνθεσή του ο βασιλικός βελτιώνει την λειτουργία του στομάχου, ελαττώνει τα αέρια των εντέρων, ανοίγει την όρεξη, και ελευθερώνει τους σπασμούς των μυών και των εντέρων. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από πονόκοιλο, σαν αρωματικό, σε γαστρίτιδα, ανωμαλίες του πεπτικού συστήματος και για αιμορροΐδες που οφείλονται στη δυσκοιλιότητα. Σε μικρές δόσεις μπορεί να δοθεί σε παιδιά που κοιμούνται με δυσκολία.
Οι φρέσκοι βλαστοί σε σαλάτα βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, ενώ σε κατάπλασμα τραβούν το δηλητήριο από δαγκώματα σφήγκας ή σκορπιού. Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού που βγαίνει από τα φύλλα του, συνδυάζεται με έλαιο ύσσωπου, περγαμόντου ή γερανίου ως διεγερτικό μασάζ για την κατάθλιψη.
Τα νωπά φύλλα του βασιλικού αν τα τρίψουμε σε σημεία που μας έχουν δαγκώσει κουνούπια, μειώνουν τη φαγούρα.
Ως βάμμα συνδυάζεται με την μπετόνικα και τη σκουτελλάρια για νευρικές καταστάσεις. Με την ινούλα και τον ύσσωπο συνδυάζεται σε προβλήματα βήχα και βρογχίτιδας. Για το κρύωμα μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα μίγμα βασιλικού, κανέλλας και μοσχοκάρφι.
Το αιθέριο έλαιο δεν το χρησιμοποιούμε εξωτερικά ή εσωτερικά κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα