Η επιστημονική ονομασία του πολύτιμου αυτού μικρού δέντρου είναι Punica granatum και φύεται σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι και τα Ιμαλάια Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται ο φλοιός και ο καρπός (φλούδα και σπόροι).
Υπάρχουν μόνο δύο είδη στην οικογένεια της ροδιάς και το γεγονός αυτό φανερώνει την μοναδικότητα του δέντρου αυτού. Είναι ένα όμορφο φυτό με βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα και ερυθρά δερματώδη άνθη. Είναι πασίγνωστο για τον καρπό του που έχει ένα καταπληκτικό αρχιτεκτονικό ύφος στο εσωτερικό του. Είναι γεμάτο σπόρους που περιβάλλονται από μια φλούδα με δριμεία γεύση. Οι σπόροι είναι στοιβαγμένοι σε αλληλεμπλεκόμενες πυραμίδες και ο κάθε σπόρος έχει το δικό του εύχυμο και ημιδιαφανές περίβλημα.
Το ρόδι θεωρείται παραδοσιακά σύμβολο γυναικείας γονιμότητας. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε χυμό ροδιού ως αφροδισιακό ρόφημα κατάλληλο και για το στομάχι. Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος συνιστούσαν το αφέψημα της ρίζας και φλούδας του ροδιού για τα παράσιτα του εντέρου. Μέχρι και σήμερα η λαϊκή θεραπευτική χρησιμοποιεί το ρόδι σε περιπτώσεις διάρροιας, δυσεντερίας, αμοιβάδων και κολπικών μολύνσεων. Ο χυμός του ροδιού αναμειγμένος με λάδι ελιάς χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των κηλίδων του δέρματος, ενώ η σύγχρονη κοσμετολογία χρησιμοποιεί το ρόδι και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες για την παρασκευή προϊόντων κατά των ρυτίδων.
Το ρόδι περιέχει αλκαλοειδή, σίδηρο, σελήνιο, βιταμίνη C και τανίνες. Ο φλοιός της ροδιάς έχει ανθελμινθική δράση και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ταινίας (σκώληκες). Χορηγείται ένα σκεύασμα από τον φλοιό, για να παραλύσει τους σκώληκες και κατόπιν ένα ισχυρό καθαρτικό για να τους απομακρύνει από τον οργανισμό.
Η φλούδα του καρπού δρα ως στυπτικό, πικρό, αρωματικό και πεπτικό. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμη διότι διεγείρει το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη και το πεπτικό σύστημα.
Τέλος οι σπόροι έχουν δράση αντιοξειδωτική, στυπτική, μαλακτική και θρεπτική.
Ο χυμός τους είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιοπαθειών και προάγει την υγεία των κυττάρων του σώματος.
Κατά συνέπεια για εσωτερική λήψη, ενδείκνυται ο φλοιός για ελμινθίαση, η φλούδα του καρπού για διάρροια, δυσεντερία και εμπύρετα και τέλος οι σπόροι για αναστύλωση του οργανισμού και αποθεραπεία.
Εξωτερικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αφέψημα από τη φλούδα του καρπού υπό μορφή πλύσεων σε περιπτώσεις λευκόρροιας και υπό μορφή γαργάρας για την κυνάγχη.
Πρέπει να έχουμε υπ΄ όψιν μας ότι ο φλοιός μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμέτους και χορηγείται υπό την επίβλεψη ειδικού.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα