Η λατινική του ονομασία είναι Taraxacum officinale και άλλες ονομασίες με τις οποίες το συναντούμε είναι, αγριοράδικο, πικραλίδα, αγριομάρουλο ή πικραφάκα. Η αγγλική του ονομασία είναι Dandelion και επινοήθηκε από ένα χειρουργό του 15ου αιώνα που σύγκρινε το σχήμα των φύλλων με τα δόντια του λιονταριού (Dens Leonis). Το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται είναι τα φύλλα και η ρίζα. Στην Kίνα χρησιμοποιούν όλο το φυτό μαζί και το ονομάζουν Pu Gong Ying.
Τα φύλλα συλλέγονται οποιαδήποτε εποχή, ενώ η ρίζα από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και το Φθινόπωρο, όταν έχουν την πιο πικρή τους γεύση. Τα συστατικά του βοτάνου είναι γλυκοσίδια, τριτερπενοειδή, χολίνη, και κάλιο μέχρι 5%. Το Ταραξάκο είναι διουρητικό, χολαγωγό, αντιρρευματικό, υπακτικό και τονωτικό.
Είναι ένα από τα ισχυρότερα διουρητικά. Διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών αλλά έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η υπερλειτουργία των νεφρών προκαλεί με τη διούρηση την απώλεια καλίου από τον οργανισμό πράγμα που επιδεινώνει τα καρδιαγγειακά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν. Το Ταραξάκο είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές καλίου. Έτσι είναι ένα ιδανικά εξισορροπημένο διουρητικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια όταν χρειαζόμαστε διουρητική δράση, ακόμη και σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών λόγω καρδιακών προβλημάτων. Σαν χολαγωγό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φλεγμονή και συμφόρηση του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Είναι ειδικό ίαμα για το συμφορητικό ίκτερο. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για μυϊκούς ρευματισμούς και πολύτιμο γενικό τονωτικό και ίσως το κορυφαίο ευρείας εφαρμογής διουρητικό και τονωτικό ήπατος. Χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά για τον έλεγχο του διαβήτη. Για προβλήματα ήπατος και χοληδόχου κύστης μπορεί να συνδυαστεί με Αρκτοστάφυλο ή Χελώνη. Για την κατακράτηση υγρών συνδυάζεται με την Αγριάδα ή την Αχιλλέα.
Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Ρίχνουμε 2-3 κουταλάκια του τσαγιού φύλλα σε ένα φλιτζάνι νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
Την ρίζα την βράζουμε 10-15 λεπτά.
Τα φύλλα επίσης μπορούμε να τα φάμε και ωμά σε σαλάτες.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα