Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Thuja occidentalis (Θούγια η ανατολική) και ανήκει στην οικογένεια των Κυπαρισσοειδών. Η καταγωγή της βρίσκεται στην Κίνα και Ιαπωνία και είναι ένα φυτό που έχει ένα εκπληκτικό χρόνο ζωής μια και όπως αναφέρεται ζει 2.500 χρόνια. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα νεαρά κλωνάρια του αειθαλούς αυτού κωνοφόρου τα οποία συλλέγονται όλο το χρόνο, αλλά η καλύτερη εποχή για την συλλογή τους είναι το καλοκαίρι, μια και παρουσιάζουν καλύτερη αποτελεσματικότητα στη χρήση τους.
Η Θούγια περιέχει 1% πτητικό έλαιο που περιλαμβάνει θουγιόνη, φλαβονοειδές γλυκοσίδιο, γλύσχρασμα και τανίνη.
Δρα ως αποχρεμπτικό, διεγερτικό των λείων μυών, διουρητικό, στυπτικό και εξομαλυντικό.
Η κύρια δράση του βοτάνου οφείλεται στο διεγερτικό και εξομαλυντικό έλαιο που περιέχει. Για την βρογχική καταρροή η Θούγια συνδυάζει την απόχρεμψη και την διέγερση όλου του οργανισμού. Παράλληλα είναι ευεργετική σε περιπτώσεις που υπάρχει και αδυναμία καρδιάς.
Πρέπει να αποφεύγουμε την χρήση του βοτάνου όμως, όταν ο βήχας είναι ξηρός και ερεθιστικός, πράγμα που μπορεί να οφείλεται σε υπερδιέγερση. Παρουσιάζει ειδική αντανακλαστική δράση στη μήτρα και βοηθά στην καθυστέρηση της εμμηνορροής , αλλά εξ αιτίας αυτής της δράσης της πρέπει να την αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις ακράτειας ούρων λόγω απώλειας του μυϊκού τόνου.
Είναι χρήσιμο επίσης στη θεραπεία της ψωρίασης και των ρευματισμών.
Δρα εναντίον των ιών και καταπολεμά το HVP (κονδυλώματα) που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου. Εξωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των ακροχορδώνων (μορφή θηλωματώδους εκβλάστησης του δέρματος διαφόρων ειδών). Έχει αναφερθεί ότι αντιρροπεί τις νοσογόνους επιδράσεις του εμβολιασμού της ευλογιάς. Έχει έντονη αντιμυκητιακή δράση αν χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για την τριχοφυτία και τη στοματική μονιλίαση (μυκητώδη στοματίτιδα).
Για τις πνευμονικές παθήσεις συνδυάζεται με Πολύγαλα, Γαρδένια ή Λαμπέλια. Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλιά του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
Αν χρησιμοποιήσουμε βάμμα τότε λαμβάνουμε 1-2 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.
Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. Αν χρησιμοποιήσουμε βάμμα 2-4 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα