Η ακμή είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην εφηβεία. Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται ήπια. Υπάρχουν όμως και ορισμένες περιπτώσεις που είναι τόσο έντονες ώστε να απαιτείται άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος για πολλούς λόγους.
Η ακμή οφείλεται βασικά σε δύο αιτίες. Η πρώτη αιτία έχει να κάνει με το επίπεδο των αρσενικών ορμονών και γίνεται περισσότερο εμφανές στην εφηβεία, κατά τη διάρκεια της οποίας ενεργοποιούνται σημαντικές σωματικές αλλαγές από διάφορες ορμονικές διεργασίες. Η διάδοση της ακμής στους νέους κατά τη εφηβεία και στις νέες πριν από την αρχή της έμμηνης ρύσης αποδεικνύει σαφώς την σύνδεση αυτή.
Η δεύτερη αιτία έχει να κάνει με τη διατροφή και σχετίζεται με την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει λίπη και υδατάνθρακες. Αν υπάρχει πρόβλημα στον μεταβολισμό αυτών των τροφών ή αν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες από τις τροφές αυτές τότε μπορεί να προκληθεί ακμή ή να επιδεινωθεί αν ήδη υπάρχει.
Τα βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, υποστηρίζοντας τον μεταβολισμό των τροφών, βοηθώντας στην λεμφική παροχέτευση και στην απέκκριση των άχρηστων ουσιών από το σώμα.
Τέτοια εξομαλυντικά βότανα είναι η Σκροφουλάρια, το Γάλιο και το Τριφύλλι. Μπορούμε επίσης παράλληλα να πάρουμε βότανα που βοηθούν τη λεμφική δραστηριότητα όπως η Φυτολάκκα και η Εχινάκια και ηπατικά όπως το Ταραξάκο και η Ίριδα. Eμείς από τη μεριά μας πρέπει να βοηθήσουμε το σώμα μας, μειώνοντας δραστικά τα λίπη, τα γλυκά και τους υδατάνθρακες, αυξάνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε.
Ένα μίγμα βοτάνων που μπορεί να μας βοηθήσει αν το πάρουμε για ένα διάστημα αποτελείται από ίσα μέρη Ταραξάκο, Γάλιο, Εχινάκια, Σκροφουλάρια και Φυτολάκκας. Το ρόφημα αυτό το παρασκευάζουμε ως αφέψημα. Ρίχνουμε σε δύο κουταλάκια του τσαγιού σε ένα φλιτζάνι νερό και το σιγοβράζουμε για δέκα λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
Ένα άλλο μίγμα που θα μας βοηθήσει στην ακμή, αλλά ακόμη και να δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, συμβάλει στο να έχουμε όμορφο δέρμα είναι το μίγμα Λουΐζας (η οποία λέγεται και ομορφόχορτο) και Τσουκνίδας. Το μίγμα αυτό το παρασκευάζουμε ως έγχυμα.
Ρίχνουμε σε ένα κουταλάκι του τσαγιού μίγματος, ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 6-8 λεπτά.
Σουρώνουμε και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα. Εξωτερικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία λοσιόν ή ένα έγχυμα από ίσα μέρη Καλέντουλας, Στελλαρίας και αποσταγμένης Αμαμηλίδας.
Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για επαλείψεις αιθέρια έλαια από Λεβάντα, Πελαργόνι, Λέμον Γκρας και Δενδρολίβανου αραιωμένα σε έλαιο βάσης. Τέλος πλένουμε συχνά το δέρμα μας με αγνό σαπούνι.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα