Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους είτε σε συνδυασμό μεταξύ τους, συμπληρώνοντας ή αυξάνοντας την δράση το ένα του άλλου. Γι’ αυτό συχνά συνιστώνται μίγματα 2 και περισσότερων αιθέριων ελαίων.
Η αναλογία διάλυσης είναι 50 ml ελαίου βάσης για 18 σταγόνες αιθέριου ελαίου.
Τα έλαια βάσης είναι φυτικά έλαια τα οποία χρησιμοποιούνται για ανάμιξη με αιθέρια έλαια και παράγονται με φυσικό τρόπο για ψυχρής πιέσεως (π.χ. ελαιόλαδο). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την σύνθεση πολυάριθμων καλλυντικών και θεραπευτικών παρασκευασμάτων. Η συνεισφορά τους σε βιταμίνες και η κυτταροαναπλαστική τους δράση εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες έχουν σαν αποτέλεσμα τα φυτικά έλαια να αποτελούν εξαίρετα θεραπευτικά και καλλυντικά προϊόντα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια με διάφορους τρόπους μερικοί από τους οποίους είναι οι παρακάτω.
Λουτρά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια στο λουτρό σας για να βοηθηθείτε σε πολλά προβλήματα. Προσθέστε 6-8 σταγόνες από ένα ή περισσότερα αιθέρια έλαια στο ζεστό νερό της μπανιέρας σας. Επειδή δεν διαλύονται στο νερό μπορείτε να το αναμίξετε με γάλα σε σκόνη ή με ειδικό έκδοχο που επιτρέπει τη γαλακτοματοποίηση του αιθέριου ελαίου στο νερό.
Πλύσεις στόματος και γαργάρες: Εάν έχετε πρόβλημα με τα ούλα (ουλίτιδα) ή ερεθισμένο βλεννογόνο στόματος μπορείτε να κάνετε πλύσεις ή γαργάρες προσθέτοντας 3-5 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα ποτήρι του κρασιού νερό.
Μασάζ: Το μασάζ χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για να βοηθήσει το πέρασμα των αιθέριων ελαίων στο σώμα και να αυξήσει το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα. Μόνο του το μασάζ μπορεί να χαλαρώσει τους μύες, να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, να γαληνέψει τον νου. Αν αυτές οι ωφέλειες συνδυαστούν με τη θεραπευτική δύναμη των αιθέριων ελαίων τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εξαιρετικά. Ένα μασάζ αρωματοθεραπείας μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα της καθημερινής έντασης, να ανακουφίσει από πόνους και να βελτιώσει την κατάσταση του δέρματος. Μπορεί επίσης να αποκαταστήσει την πνευματική ισορροπία διώχνοντας την αρνητική επίδραση μερικών συγκινήσεων όπως φόβος, μίσος, οργή, ζήλια.
Κομπρέσες: Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κομπρέσες με αποτέλεσμα να καταπραΰνουν τους πόνους και να υποχωρούν τα πρηξίματα.

*Ευαγγελία Φραγκιαδάκη-Κουβάτσου Συνταγές με αιθέρια έλαια
Μάσκα προσώπου
Είναι εύκολο να φτιαχτεί μία μάσκα προσώπου με αιθέρια έλαια. Να την χρησιμοποιείτε μία φορά την εβδομάδα και θα πετύχετε μία σημαντική βελτίωση στους μυς του προσώπου.
Η παρακάτω συνταγή είναι για κανονικά προς λιπαρά δέρματα και περιέχει:
2 σταγόνες ελαίου λεμονιού
1 σταγόνα ελαίου γερανιού
1 σταγόνα Ylang-Ylang
2 κουταλάκια γιαούρτι
Για ξηρά δέρματα μπορούμε να βάλουμε:
2 σταγόνες έλαιο σανδαλόξυλου
1 σταγόνα έλαιο λεβάντας
1 σταγόνα έλαιο χαμομηλιού και
2 κουταλάκια μέλι
Φτιάξτε τη συνταγή που ταιριάζει στο δέρμα σας και απλώστε το μίγμα στο πρόσωπο σας. Αφαιρέστε το αφού περάσουν μερικά λεπτά.

Αιθέριο έλαιο Tea-Tree (Τεϊόδενδρο)
Το Tea-Tree είναι πολύχρηστο αντιμολυσματικό αιθέριο έλαιο. Αποτελεί άριστο αντιβακτηριακό, εναντίον των ιών, αντιπαρασιτικό, αντισηπτικό και αντιμυκητιασικό.
Το συγκεκριμένο φυτό χρησιμοποιήθηκε από τους Αυστραλούς ως γενικό αντισηπτικό πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών. Είναι πολύ αποτελεσματικό σαν στοματικό διάλυμα σε αναλογία 3-5 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό. Κάνουμε πλύσεις στο στόμα πρωί και βράδυ. Χρησιμοποιείται στην θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.
Αμυγδαλέλαιο
Το δέντρο ευδοκιμεί στην Ν. Ευρώπη. Είναι δύσκολο να βρεις στις μέρες μας γνήσιο καθαρό αμυγδαλέλαιο αφού συνήθως νοθεύεται με (με Sunflower ή κάποιο κοινό λάδι).
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει ή με ανάμιξη με αντισπασμωδικά και χαλαρωτικά δρώντα αιθέρια έλαια. Για χαλαρωτικό μασάζ χρησιμοποιείται ως εξής.
Διαλύουμε σε 100 ml αμυγδαλέλαιου 40 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας, 20 σταγόνες αιθέριου ελαίου γεράνι και 20 σταγόνες αιθέριου ελαίου Ylang-Ylang.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα