Στα προηγούμενα άρθρα είχαμε αναφέρει ότι Δρ. Μπαχ κατέτασσε τα 38 θεραπευτικά του άνθη σε 7 βασικές περιοχές επίδρασης στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου και είχαμε αναφέρει σε δύο από αυτές. Σήμερα θα αναφερθούμε σε μία ακόμη περιοχή επίδρασης που είναι η Μοναξιά.

Για την Μοναξιά ο Μπαχ χρησιμοποιούσε τα εξής ανθοιάματα

α) Το Water Violet (Αγριοβιολέτα) «Το χρησιμοποιούμε όταν ο ασθενής είναι υπεροπτικός, απόμακρος, επιφυλακτικός, επιθυμεί ησυχία και μοναξιά»
β) Το Impatiens (Ανυπόμονα)
«Το χρησιμοποιούμε όταν ο ασθενής νοιώθει ανυπομονησία, οξυθυμία, ισχυρή εσωτερική ένταση»
γ) Το Heather (Ρέικι)
«Το χρησιμοποιούμε σε εγωκεντρικούς ασθενείς, που μιλούν και νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους, άνθρωποι που απεχθάνονται να είναι μόνοι τους.»
δ) Chicory (Πικραλίδα), Vervain (Σταυροβότανο), Vine (Αμπέλι), Beach (Οχιά)
«Αυτά τα χρησιμοποιούμε για αυτούς που φροντίζουν υπερβολικά τους άλλους» και τέλος ο Μπαχ ως πρώτη βοήθεια συνιστά το Rescue το οποίο είναι μίγμα πέντε ανθοϊαμάτων. Χρησιμοποιείται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε κάθε είδους ατυχήματα, σε περιπτώσεις ξαφνικού πένθους ή άσχημων ειδήσεων σε καταστάσεις έντονου σωματικού ή ψυχικού πόνου και όταν κάποια βιώματα έχουν προκαλέσει σοκ.
Τα πέντε άνθη είναι Star of Bethleum (Αστράκια), Rock Rose (Ηλίανθος), Impatiens (Ανυπόμονα), Cherry Plums (Δαμασκηνιά) και Clematis (Κλιματσίδα).

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα