Η παρασκευή των θεραπευτικών παρασκευασμάτων του Μπαχ
Τα αποστάγματα των ανθέων είναι πολύ ισχυρά διαλύματα των ανάλογων ανθέων που παρασκευάζονται με την ηλιακή μέθοδο ή με την μέθοδο του βρασμού.
Η ηλιακή μέθοδος: Γεμίζουμε μία λεπτή γυάλινη ή κρυστάλλινη κούπα με πολύ καθαρό και διαυγές νερό. Καλύτερο από όλα είναι το δροσερό νερό μιας καθαρής πηγής. Η κούπα με το νερό τοποθετείται στον ήλιο κοντά στα φυτά τα οποία επιλέξαμε για να παρασκευάσουμε το απόσταγμα.
Διαλέγουμε τα άνθη όσο το δυνατόν περισσότερων φυτών του είδους και καλύπτουμε την επιφάνεια του νερού με τα κεφαλάκια των ανθέων αμέσως μόλις τα μαζέψουμε. Αφήνουμε την κούπα τριες ώρες στον ήλιο και μετά απομακρύνουμε προσεκτικά τα άνθη. Χύνουμε στη συνέχεια το νερό των ανθέων σε ένα αποστειρωμένο μπουκαλάκι το οποίο έχουμε γεμίσει μέχρι την μέση με κονιάκ που θα το συντηρήσει. Το μπουκαλάκι πρέπει να κλεισθεί ερμητικά και να φυλαχτεί σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Δύο σταγόνες αυτού του αποστάγματος διαλυμένες σε ένα μικρό μπουκαλάκι με νερό αρκούν για να μας δώσουν ένα δραστικό φάρμακο.
Η μέθοδος του βρασμού: Τα αποστάγματα των ανθέων που ανθίζουν νωρίς τον Απρίλιο όταν ο ήλιος δεν είναι ακόμη πολύ δυνατός παρασκευάζονται με την μέθοδο του βρασμού. Μαζεύουμε τα άνθη με τον ίδιο προσεκτικό τρόπο, που αναφέραμε και στην ηλιακή μέθοδο. Χρησιμοποιούμε κατσαρόλα από ανοξείδωτο ατσάλι καθαρισμένη πάρα πολύ καλά.
Γεμίζουμε τα ¾ της κατσαρόλας με άνθη, κλαδάκια και φύλλα όσο το δυνατόν περισσότερων φυτών του είδους. Καλύπτουμε άνθη, κλαδάκια και φύλλα με φρέσκο νερό πηγής. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει κατά διαστήματα πιέζουμε τα άνθη με ένα κλαδάκι από το ίδιο το δένδρο ή θάμνο ώστε να μην βγαίνουν στην επιφάνεια του νερού, αλλά να παραμένουν βυθισμένα σε αυτό. Βράζουμε τα άνθη μισή ώρα. Μετά φέρνουμε την κατσαρόλα στον καθαρό αέρα μέχρι να κρυώσει το νερό.
Γεμίζουμε ένα μπουκαλάκι με κονιάκ ως τη μέση και χύνουμε σε αυτό αργά το απόσταγμα αφού το αφήσουμε να περάσει από ένα χάρτινο φίλτρο. Το τελικό θεραπευτικό παρασκεύασμα αποτελείται από 2 σταγόνες αυτού του αποστάγματος διαλυμένες σε ένα μικρό μπουκαλάκι νερό.

*Άρθρο της Ευαγγελίας Φραγκιαδάκη-Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα