Τα αιθέρια έλαια έχουν την ικανότητα να διεγείρουν τις αισθήσεις και όταν χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την αντίληψη και την δυνατότητα εκτίμησης της ζωής.. Όλα τα αιθέρια έλαια πιστεύεται ότι έχουν φυσικές αντισηπτικές ιδιότητες και η καθημερινή χρήση τους για μασάζ ή σε συσκευές διασποράς έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του αμυντικού μηχανισμού του σώματος μας. Έχουν γίνει αποδεκτά ως μία φυσική ιατρική πηγή, με θεραπευτική αξία απαλλαγμένη από παρενέργειες. Τα αιθέρια έλαια θεωρούνται ουσίες με «αντιβιοτική δράση» χωρίς να είναι στην ουσία αντιβιοτικά γιατί συντηρούν τη λειτουργία της ζωής.
Ένας τρόπος πρόσληψης αιθέριων ελαίων είναι μέσω της αναπνοής. Αυτό επιτυγχάνεται με τις συσκευές διασποράς ή εξατμιστήρες. Προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια στο νερό της συσκευής, αυτό θερμαίνεται και τα αρωματικά μόρια του ελαίου διασκορπίζονται στον αέρα του δωματίου στο οποίο εργάζεσθε ή ζείτε. Έτσι θα έχετε δεχθεί την επίδραση των ιδιοτήτων του φυτού και θα ωφεληθείτε από τις αντισηπτικές, χαλαρωτικές και τονωτικές ιδιότητες του.
Υπάρχουν διάφορα μείγματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανάλογα με την προτίμηση σας.

Ηρεμιστικό μείγμα: Αποτελείται από 4 σταγόνες σανδαλόξυλου, 4 σταγόνες λεβάντας και 2 σταγόνες γεράνι.
Αρωματικό μείγμα: Αποτελείται από 4 σταγόνες μανταρίνι, 4 σταγόνες ευκαλύπτου και 2 σταγόνες λεβάντας.
Φυσικά υπάρχουν και πολλοί άλλοι συνδυασμοί που μπορείτε να φτιάξετε ανάλογα με την προσωπική σας προτίμηση.
Ένας απλός τρόπος να αρωματίσετε τον χώρο του γραφείου σας ή τον αέρα του σπιτιού σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε χημικά αρωματικά είναι να προσθέσετε στο νερό του ψεκαστήρα 8-15 σταγόνες αιθέριου ελαίου και να ψεκάσετε τον χώρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλαιο τριαντάφυλλο, γιασεμί, κυπαρίσσι ή ευκάλυπτο.
Τα αδιάλυτα αιθέρια έλαια είναι πολύ ισχυρές συμπυκνωμένες ουσίες. Για να χρησιμοποιηθούν στο σώμα είναι απαραίτητο να διαλυθούν σε κάποιο έλαιο βάσης το οποίο αφ’ ενός διευκολύνει την διείσδυση δια μέσου του δέρματος και αφ’ ετέρου προλαμβάνει την αντίδραση του δέρματος.
Κατάλληλοι διαλύτες είναι έλαια τα οποία έχουν παρθεί με πίεση χωρίς θέρμανση επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και Ε. Τέτοια έλαια είναι το αμυγδαλέλαιο, έλαιο Αβοκάντο, σταφυλέλαιο, σιτέλαιο κ.λ.π.

Αιθέρια έλαια και ιδιότητες

Ευκάλυπτος: Το αιθέριο έλαιο από τα φύλλα ευκαλύπτου είναι ευεργετικό για το αναπνευστικό σύστημα. Δρα ως αποσυμφορητικό των πνευμόνων. Χρησιμοποιείται σε συσκευή διάχυσης μαζί με το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου για κρυολογήματα, ρινοκολπίτιδες.
Δάφνη: Το αιθέριο έλαιο από φύλλα δάφνης είναι νευροτονωτικό, διεγερτικό του εγκεφάλου, τονωτικό για τα μαλλιά. Χρησιμοποιείται ως τονωτικό για τα μαλλιά και την τριχόπτωση σε συνδυασμό με αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου διαλυμένα σε καρυδέλαιο. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε συσκευή διάχυσης (3-5 σταγόνες) για καλύτερη συγκέντρωση και απόδοση στη μελέτη.
Μανταρίνι: Το αιθέριο έλαιο μανταρινιού έχει καταπραϋντική δράση. Χρησιμοποιείται για νευρικά και υπερκινητικά παιδιά με δυσκολία στον ύπνο σε συσκευή διάχυσης.
Κυπαρίσσι: Αποσυμφορητικό των φλεβών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κιρσούς. Νευροτονωτικό σε περιπτώσεις νευρικής κατάπτωσης λόγω κακής διατροφής. Επαναφέρει την ισορροπία του νευρικού συστήματος κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Λεβάντα: Χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό, αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό και ανανεωτικό των κυττάρων. Ενδείκνυται σε στρες, αϋπνία παιδιών, άγχος. Βάζουμε 1-2 σταγόνες σε μίγμα με αμυγδαλέλαιο. Σε εγκαύματα βάζουμε μίγμα με 40 σταγόνες σε 100 ml βαλσαμέλαιο.

*Άρθρο της Ευαγγελίας Φραγκιαδάκη-Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα