Σήμερα θα αναφέρουμε βότανα ή συνδυασμούς βοτάνων που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας στο να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, επισημαίνοντας πάντα ότι καμιά θεραπεία βοτάνων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό μας και την συνιστώμενη από αυτόν θεραπεία.
Η αρτηριοσκλήρωση είναι μια ασθένεια που θεωρείται από τα συνηθέστερα αίτια θανάτου στον Δυτικό κόσμο. Χαρακτηρίζεται από την πάχυνση και σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών, που στα αρχικά στάδια προκαλούνται από σταδιακή εναπόθεση ασβεστίου, πράγμα που περιορίζει τη ροή του αίματος. Σε πιο προχωρημένα στάδια, μπορεί να εξελιχθεί σε εναπόθεση χοληστερίνης και άλλων λιπαρών εναποθεμάτων στα τοιχώματα των αρτηριών, που οδηγούν σε γρήγορο εκφυλισμό των αγγείων δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Τα λιπαρά εναποθέματα ονομάζονται αθηρώματα. Μπορεί να σχηματισθούν στην αορτή, καθώς και στις αρτηρίες της καρδιάς και του εγκεφάλου. Η αρτηριοσκλήρωση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ακατάλληλο τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει πως αν κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί. Το διαιτολόγιο, το στρες και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι κρίσιμοι παράγοντες που πρέπει να προσέξουμε, όπως επίσης το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Υπάρχουν λοιπόν ορισμένα βότανα που μπορούν να μας βοηθήσουν στην κατεύθυνση της πρόληψης αλλά και μετά την εκδήλωση του προβλήματος. Το κυριότερο είναι το Τίλιο. Έχει αντι- αθηρωματική δράση και η μακροχρόνια χρήση του προλαμβάνει την εναπόθεση χοληστερίνης. Βοηθά επίσης το σώμα να αποβάλλει τα υπάρχοντα εναποθέματα. Παρόμοιο αποτέλεσμα έχει και η μακροχρόνια χρήση του Σκόρδου.
Άλλα ειδικά βότανα για την αρτηριοσκλήρωση είναι ο Κράταιγος, ο Ιξός και η Αχιλλέα. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι τα προαναφερόμενα βότανα είναι αποτελεσματικά και στη θεραπεία της υπέρτασης η οποία συχνά συνοδεύει την αρτηριοσκλήρωση. Ένα μίγμα που μπορεί να μας βοηθήσει αποτελεσματικά είναι το ακόλουθο.
Τίλιο (3 μέρη), Κράταιγος (2 μέρη), Αχιλλέα (2 μέρη) και Ιξός (1 μέρος). Το μίγμα παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι του τσαγιού μίγμα και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα