Σήμερα θα αναφέρουμε βότανα ή συνδυασμούς βοτάνων που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας στο να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, επισημαίνοντας πάντα ότι καμιά θεραπεία βοτάνων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό μας και την συνιστώμενη από αυτόν θεραπεία.
Το άσθμα είναι σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από σπασμούς των βρόγχων. Οι σπασμοί δεν είναι βέβαια η αιτία του προβλήματος, αλλά το αποτέλεσμα πολύπλοκων οργανικών λειτουργιών. Συχνά υπάρχει ένας αλλεργικός παράγοντας που ενεργοποιεί τις ασθματικές κρίσεις. Το αίτιο μπορεί να είναι γενετικό ή επίκτητο που δημιουργήθηκε λόγω της έκθεσης του ατόμου σε κάποιο ερεθιστικό παράγοντα. Επίσης η κατάσταση του νευρικού τόνου του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε βρογχικούς σπασμούς. Στα άτομα που έχουν προδιάθεση, η ένταση , η ανησυχία, η υπερδραστηριότητα και η εξάντληση μπορούν να προκαλέσουν τέτοιο στρες ώστε να ενεργοποιηθεί κρίση άσθματος. Σπασμοί ή δύσπνοια μπορούν να προκληθούν και από προβλήματα των οστών τα οποία συμβαίνει να προσβάλουν το σημείο από το οποίο εξέρχεται κάποιο θωρακικό νεύρο από τη σπονδυλική στήλη.
Ο οργανισμός μας είναι ικανός να αντισταθμίσει και να εξισορροπήσει πολλές διαφορετικές επιδράσεις, αλλά ο τρόπος ζωής μας, η διατροφή, η σωματική στάση και η νοοτροπία μας προς τη ζωή είναι ισχυροί συντελεστικοί παράγοντες και πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν στη θεραπεία.
Το άσθμα ανταποκρίνεται καλά στη βοτανοθεραπεία αλλά είναι αδύνατο να δώσει κανείς κάποια συνταγή που είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις. Οφείλουμε κατά περίπτωση να εκτιμούμε τους παράγοντες που εμπλέκονται και ανάλογα να επιλέγουμε τα ιάματα.
Βότανα που βοηθούν στη μείωση των σπασμών και διευκολύνουν την αναπνοή είναι το Ιεράκιο, η Ευφορβία και η Αγριοκερασιά. Αν υπάρχουν πτύελα, πρέπει να απομακρυνθούν και βοηθούν σε αυτό, αποχρεμπτικά βότανα όπως το Γλυκάνισο, το Βήχιο, η ρίζα Σύμφυτου και η Γλυκόριζα.
Η Εφέδρα μπορεί να βοηθήσει αν το άσθμα έχει και αλλεργικό χαρακτήρα. Ένα μίγμα που μπορεί να βοηθήσει στο άσθμα είναι το εξής: Γλυκόριζα 1 μέρος, κουκούτσι Ροδάκινου 1 μέρος, Γλυκάνισο 3 μέρη και Εφέδρα 4,5 μέρη. Το μίγμα παρασκευάζεται ως αφέψημα που το πίνουμε πρωί – βράδυ και η ημερήσια δόση είναι συνολικά 20 γραμμάρια. Αν οι κρίσεις του άσθματος ταλαιπωρούν την καρδιά ο Λεόνουρος με την ήπια ενισχυτική του δράση είναι πολύτιμος. Αν υπάρχει και υπέρταση χρήσιμος είναι ο Κράταιγος και το Τίλιο. Η ανησυχία και η ένταση αντιμετωπίζονται καλύτερα με Λυκίσκο, Σκουτελλάρια ή Βαλεριάνα. Το άσθμα ανταποκρίνεται καλά και στη χρήση νευροτονωτικών και μόνο, επειδή ο φόβος είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες που μπορούν να ενεργοποιήσουν μία κρίση άσθματος. Μπορεί δηλαδή να δημιουργηθεί μία κρίση, από τον φόβο της ίδιας της κρίσης.
Πρέπει να έχουμε και κάτι ακόμη υπ’ όψιν μας. Σε πολλές περιπτώσεις παιδικού άσθματος και εκζέματος, έχει διαπιστωθεί ότι το γάλα ενεργοποιεί αλλεργικές αντιδράσεις. Παρόμοια αίτια μπορεί να αποτελούν τη ρίζα και πολλών προβλημάτων για τους ενήλικες. Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε να δίνουμε ιδιαίτερα στα παιδιά όταν απογαλακτισθούν, το αγελαδινό γάλα με τα διάφορα τεχνητά πρόσθετα. Το κατσικίσιο γάλα και το τυρί από αυτό, δεν προκαλούν τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει το αγελαδινό και για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να το προτιμούμε.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα