Ανθοϊάματα Μπαχ
Τα ανθοιάματα Μπαχ είναι ένα ενδιαφέρον θεραπευτικό σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε από τον Δρ. Έντουαρντ Μπαχ. Η φιλοσοφία αυτού του θεραπευτικού συστήματος στηρίζεται στην άποψη ότι το πνεύμα και το σώμα είναι αλληλένδετα. Όταν πάσχει λοιπόν το πνεύμα, αυτό εκδηλώνεται στο σώμα με διαφόρων μορφών οργανικές παθήσεις. Τα ανθοϊάματα κυριαρχούν στον τομέα της προληπτικής αγωγής. Εάν θεραπεύσετε μια δυσάρεστη πνευματική κατάσταση πιθανόν να προλάβετε την εκδήλωση κάποιας σοβαρής πάθησης.
Στα πλαίσια αυτής της θεραπευτικής μεθόδου χρησιμοποιούνται ορισμένα αγριολούλουδα τα οποία έχουν την ειδική ικανότητα να θεραπεύουν τα προβλήματα προσωπικότητας και τα οδυνηρά συναισθήματα του ασθενούς, όχι όμως τα οργανικά συμπτώματα κάποιων παθήσεων.
Ο Έντουαρντ Μπαχ ο οποίος υπήρξε διακεκριμένος γιατρός βακτηριολόγος και ομοιοπαθητικός παρατήρησε ότι το παρατεταμένο στρες που προκαλείται από συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος, η ανησυχία, μειώνει την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες. Έτσι ο οργανισμός υποκύπτει σε κάθε λογής λοιμώξεις που μπορούν να πάρουν την μορφή κρυολογήματος, έρπητα, πεπτικών διαταραχών ή άλλων προβλημάτων. Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι η ιδιοσυγκρασία του ατόμου επηρεάζει την πορεία της ασθένειας.. Η ίδια ασθένεια σε άτομα διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας παρουσιάζει διαφορετική εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον Μπαχ η ασθένεια συνιστά παγιοποίηση μιας νοητικής κατάστασης και σε αυτό το σημείο ταυτίζεται με τη γνώμη του Πλάτωνα. Πίστευε ότι το κλειδί της γνήσιας θεραπείας δεν βρίσκεται στο εργαστήριο αλλά στο φυτικό βασίλειο και ότι αυτά τα ξεχωριστά θεραπευτικά φυτά αναπτύσσονται σε άγρια κατάσταση, θρέφονται από τη γη και το νερό και ενεργοποιούνται από την επίδραση του αέρα και του ήλιου. Έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος, η θλίψη, η ζήλια, σε θετικά όπως αγάπη, χαρά κ.λ.π.
Χορηγούνται δε βάσει της ιδιοσυγκρασίας του ατόμου και όχι σύμφωνα με τα σωματικά συμπτώματα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα