25/11/10

Ως μαγιά μπύρας χαρακτηρίζουμε τη ζύμη που χρησιμοποιείται για τη ζύμωση του ζυθογλεύκους. Οι ζύμες αποτελούνται από μονοκύτταρους οργανισμούς οι οποίοι πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Χαρακτηριστικό της ταχύτητας που πολλαπλασιάζονται είναι ότι ο πληθυσμός τους διπλασιάζεται σε χρονικό διάστημα μόλις 2 ωρών.

Η μαγιά μπύρας που διατίθεται στο εμπόριο είναι πλούσια σε μικροδιατροφικά, σε βιταμίνες Β (εκτός της βιταμίνης Β12), σε αμινοξέα και ιχνοστοιχεία. Βοηθά στο μεταβολισμό των ζαχάρων και στην καλή λειτουργεία της καρδιάς.
Παράλληλα ενισχύει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις ενώ φαίνεται να είναι χρήσιμη και σε αυτούς που κάνουν χημειοθεραπεία. Στο εμπόριο διατίθεται σε μορφή δισκίων, σε σκόνη και ως εκχύλισμα. Τα συμπληρώματα αυτά είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται μεταξύ των γευμάτων.

Τέλος τα συμπληρώματα μαγιάς πρέπει να αποφεύγονται από αυτούς που πάσχουν από καντιντίαση και οστεοπόρωση διότι ο πολύς φώσφορος που περιέχει δρα ανταγωνιστικά με το ασβέστιο και γι’ αυτό όσοι παίρνουν μαγιά μπύρας πρέπει να παίρνουν και ασβέστιο.

Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος