Σήμερα θα αναφέρουμε ποια βότανα ή συνδυασμός βοτάνων μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας στο να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, επισημαίνοντας πάντα ότι καμιά θεραπεία βοτάνων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό μας και την συνιστώμενη από αυτόν θεραπεία.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα βότανα για την καρδιά, έτσι υπάρχει και ένας πολύ μεγάλος αριθμός βοτάνων που βοηθούν στην θεραπεία των αγγείων του κυκλοφορικού συστήματος.
Τα σημαντικότερα βότανα από αυτά είναι το Σπάρτο, το Ταραξάκο, το Τζίντζερ, ο Κράταιγος, η Αγριοκαστανιά, το Τίλιο, ο Ιξός και η Αχιλλέα.
Κάποια από αυτά τα βότανα είναι και καρδιοτονωτικά ενώ κάποια άλλα είναι εφιδρωτικά και διεγείρουν την περιφερειακή κυκλοφορία, όπως το Τζίντζερ. Ενώ άλλα είναι διουρητικά όπως η Αχιλλέα.
Βότανα λοιπόν με διαφορετική δράση το καθένα μπορούν να βοηθήσουν σε προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα αγγεία του κυκλοφορικού μας συστήματος. Αυτό οφείλεται βέβαια στο γεγονός ότι το σώμα μας παρουσιάζει προβλήματα σε μια περιοχή εξαιτίας ενός ολόκληρου φάσματος αιτιών και συντελεστικούς παράγοντες που προέρχονται από την αλληλεξάρτηση των συστημάτων στον ανθρώπινο οργανισμό.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα