16/11/10

ΠΑΙΩΝΙΑ
Η Παιώνια είναι ένα φυτό με ιδιαίτερη θεραπευτική αξία.
Είναι ένα βότανο. Το χρησιμοποιούσε ως κύριο θεραπευτικό εργαλείο, ο θεραπευτής των Θεών, ο Παίωνας. Αυτό της έδωσε και το όνομα του. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν την Παιώνια με την ίδια έμφαση με την οποία τη χρησιμοποιούσε και ο Παίωνας. Στο 80% των Κινέζικων βοτανοθεραπευτικών συνταγών η Παιώνια είναι παρούσα. Είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο βότανο στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και ένα από τα αμέτρητα σημεία συνάντησης μεταξύ της Παραδοσιακής Κινέζικης και της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής.
Αυτό ακριβώς φιλοδοξεί να γίνει και το περιοδικό <<ΠΑΙΩΝΙΑ>>. Ένα σημείο συνάντησης μεταξύ των δύο αυτών Ιατρικών συστημάτων. Εμβαθύνοντας στην Αρχαία Ελληνική σκέψη και αποκαλύπτοντας τα άγνωστα σημεία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής σκέψης, να ξαναφέρει στο φως τα σημεία σύνδεσης. Μέσα από την παράλληλη αυτή πορεία θα αναδυθεί η ενότητα μεταξύ των δύο.

Ταυτόχρονα η <<ΠΑΙΩΝΙΑ>> φιλοδοξεί να καλύψει την έλλειψη ενός επιστημονικού περιοδικού στον τομέα της εναλλακτικής θεραπευτικής στη χώρα μας.Τα άρθρα της θα αναφέρονται σε όλο το φάσμα των θεραπευτικών τεχνικών του εναλλακτικού χώρου (Βότανα, Βελονισμός, Shiatsu, Twina, Thai massage, Ρεφλεξολογία, Ομοιπαθητική, Αρωματοθεραπεία, Διατροφή, κ.λ.π.). Σκοπός του περιοδικού είναι να ενισχύσει τη θεωριτική γνώση των Ελλήνων θεραπευτών πάνω στα θεραπευτικά τους εργαλεία.

Καλώ ως εκδοτική ομάδα όλους τους συναδέλφους εναλλακτικούς θεραπευτές να προτείνουν εργασίες προς έκδοση στο περιοδικό. Εύχομαι οι αναγνώστες να αγκαλιάσσουν με αγάπη την <<ΠΑΙΩΝΙΑ>> και να ευεργετηθούν τα μέγιστα.

Αλέξανδρος Τηλικίδης, Φυσίατρος- Βοτανοθεραπευτής- Βελονιστής