Φίλιππος Κουβάτσος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου
Πανεπιστημίου Αθηνών
Αλλαγιάννη 13 Κορωπί , Αθήνα
Τηλέφωνο: 2106021750
e-mail: Kou_@hotmail.com

Επιστήμη Διαιτολογίας και Διατροφής

Εδώ και χιλιετίες ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, υποστήριζε πως η φυσική θεραπευτική αγωγή εξασφαλίζει καλή υγεία με την ανάπαυση, την σωστή διατροφή, τον καθαρό αέρα και την καθαριότητα σε συνδυασμό με την ήπια γυμναστική.
Από την εποχή του έχουν περάσει 2500 χιλιάδες χρόνια και η διατροφή αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα με δύο όψεις.
Η μία αφορά τον τρίτο κόσμο όπου επικρατεί η πείνα και η άλλη η αφθονία της τροφής στις αναπτυγμένες χώρες, στις οποίες οι άνθρωποι νοσούν από το πολύ ή το ακατάλληλο φαγητό ή από τον συνδυασμό των δύο.
Σύμφωνα με μελέτες 3 στους 10 ανθρώπους που ζουν στις χώρες αυτές εμφανίζουν συμπτώματα κακής διατροφής με την μορφή της έλλειψης θρεπτικών στοιχείων ή την μορφή αναιμιών, παχυσαρκίας, ασθένειες του κυκλοφορικού (καρδιοπάθειες, υπέρταση κ.α.), διαβήτη, σοβαρές περιοδοντικές ασθένειες, αλκοολισμό, διάφορες μορφές καρκίνου κ.α. Στην Ιπποκρατική πραγματεία «Περί αρχαίης ιητρικής» διατυπώνεται η άποψη πως η ιατρική επιστήμη δεν θα είχε ανακαλυφθεί ποτέ, αν οι άρρωστοι ζούσαν και διατρέφοντας όπως οι υγιείς και στο βιβλίο «Περί διαίτης» ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι ο διαιτολογικός συνδυασμός πρέπει να εξατομικεύεται και κάθε ένας πρέπει να διατρέφεται ανάλογα με την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία του.

Στην ουσία αυτό είναι το περιεχόμενο της δουλειάς ενός κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου.

-O Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος είναι καταρτισμένος να σχεδιάζει εξατομικευμένα διαιτολόγια ανάλογα με το βάρος, το ύψος, το φύλο, την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του καθενός.
● Σε άτομα με παθήσεις όπως:
-σακχαρώδης διαβήτης,
-καρδιαγγειακά νοσήματα,
-αναιμίες,
-ηπατοπάθεια,
-νεφροπάθεια,
-υπέρταση,
-παθήσεις γαστρεντερικού κ.ά.
● Βρεφική, παιδική, εφηβική, ενήλικη και τρίτη ηλικία
● Κύηση & Θηλασμός
● Πρωταθλητισμός & Αθλητική δραστηριότητα
● Απώλεια και διατήρηση βάρους
● Αύξηση και διατήρηση βάρους
● Τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς

-Σκοπός του είναι να συμβάλει για να γίνει πράξη με την δική σας συνεργασία το ρητό του Ιπποκράτη που λακωνικά καθορίζει πως διατηρείται η καλή υγεία σε κάθε άνθρωπο.

<<Το φάρμακό σου η τροφή σου και η τροφή σου το φάρμακό σου>>