Η ρινική καταρροή μπορεί να οφείλεται σε γενικούς παράγοντες ή να εμπλέκονται λοιμώξεις και αλλεργίες. Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα που πολλές φορές μας ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βότανα που επιδρούν στις βλεννογόνες μεμβράνες της μύτης, ενώ παράλληλα φροντίζουμε το σώμα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Όπως έχουμε πει και παλιότερα, αυτά θα τα κάνουμε με την προϋπόθεση ότι στη διατροφή μας αποφεύγουμε τις βλεννογόνες τροφές. Τις τροφές δηλαδή που βοηθούν στην υπερέκκριση των ρινικών βλεννογόνων όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, τα δημητριακά, η ζάχαρη οι πατάτες και άλλα αμυλούχα βολβώδη λαχανικά.
Βότανα αντικαταρροϊκά και στυπτικά που έχουν ειδική επίδραση και ανακουφίζουν είναι τα άνθη Σαμπούκου και η Ευφρασία. Η Υδραστίδα είναι ένα άλλο ειδικό ίαμα για τη ρινική καταρροή αλλά θέλει προσοχή διότι μπορεί να προκαλέσει σε μερικά άτομα υπερβολική ξήρανση του βλεννογόνου. Η καταρροή συνοδεύεται συνήθως και με λοίμωξη, για αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται και αντιμικροβιακά βότανα όπως η Εχινάκια ή το Σκόρδο.
Στις καταστάσεις αυτές το λεμφικό σύστημα επιβαρύνεται και για τον λόγο αυτό μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε ένα θεραπευτικό μίγμα και Φυτόλακκα, που είναι αντικαταρροϊκό και ταυτόχρονα τονωτικό για τον οργανισμό.
Εκτός από το μίγμα βοτάνων που μπορούμε να πάρουμε σαν ρόφημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα εξαιρετικό βάλσαμο (αλοιφή) από αντισηπτικά και πτητικά έλαια για την ανακούφιση της ρινικής κοιλότητας. Το βάλσαμο αυτό απλώνεται στα ρουθούνια σε μικρή ποσότητα ή το τρίβουμε στον θώρακα τη νύχτα για να εισπνέουμε τους ατμούς του. Η σύνθεση ενός τέτοιου βάλσαμου είναι έλαιο Μέντας 15 ml, έλαιο Ευκαλύπτου 15 ml, έλαιο Πεύκου 15 ml, βαζελίνη 500 γραμμάρια. Ένας άλλος τρόπος εισπνοής αιθέριων ελαίων είναι η μέθοδος της εισπνοής των ατμών. Εδώ χρησιμοποιούμε ή μια ποσότητα από το βάλσαμο που προαναφέραμε ή αρωματικό βότανο όπως ο Ευκάλυπτος, οι Πευκοβελόνες ή το Χαμομήλι. Για να κάνουμε εισπνοές με Ευκάλυπτο ρίχνουμε τρεις κουταλιές του τσαγιού φύλλα Ευκαλύπτου σε μια λεκάνη. Αδειάζουμε στη λεκάνη 2 λίτρα βραστό νερό. Σκύβουμε πάνω από τη λεκάνη και σκεπάζουμε το κεφάλι μας με μια πετσέτα για να μην χάνονται τα πτητικά έλαια. Εισπνέουμε από τη μύτη για 10 λεπτά περίπου. Δεν βγαίνουμε μετά αμέσως έξω, γιατί οι βλεννογόνες μεμβράνες είναι πολύ ευαίσθητες για ένα διάστημα.
Επαναλαμβάνουμε τις εισπνοές 2-3 φορές την ημέρα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα