Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί κυρίως το γυναικείο πληθυσμό. Ουσιαστικά πρόκειται για αποθήκευση νερού και λίπους στο εσωτερικό του λιποκυττάρου με αποτέλεσμα την διόγκωση του. Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας δε συνδέεται απόλυτα με το σωματικό βάρος του ατόμου καθώς εμφανίζεται και σε άτομα φυσιολογικού βάρους.
Η εμφάνιση γίνεται λόγω κληρονομικών παραγόντων, κακής διατροφής, καπνίσματος, καθιστικής ζωής και κακής αιμάτωσης της περιοχής καθώς και της κατανάλωσης αλκοόλ. Έτσι με κατάλληλη παρέμβαση μπορούμε να βελτιώσουμε ή και να εξαλείψουμε το φαινόμενο της κυτταρίτιδας. Μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά (ζωικά λίπη) και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα ήταν μια καλή αρχή. Παράλληλα απαραίτητη κρίνεται και η απόκτηση-διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους ενώ χρήσιμη θεωρείται και η επαρκής κατανάλωση νερού (περίπου 1ml νερού/1 kcal θερμιδικής πρόσληψης ημερησίως).
Τα βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην καταπολέμιση της κυτταρίτιδας είναι η αγριάδα, η ιπποκαστανέα, ο κισσός, ο κουρκουμάς, το θυμάρι, το σινάπι, τα φύκια και το Ru Xiang (Gummi Olibanum).

Κουβάτσος Φίλιππος Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος