Κάθε χρόνο το κρυολόγημα και η γρίπη ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Πολλοί εκλαμβάνουν ως γρίπη το κοινό κρυολόγημα, χωρίς να έχουν και πολύ άδικο, μια και η συμπτωματολογία των λοιμώξεων αυτών είναι σχεδόν ίδια. Κατά γενικό κανόνα το κρυολόγημα είναι πιο ήπιο από την γρίπη. Επίσης η αιτιολογία τους είναι εντελώς διαφορετική γιατί άλλοι ιοί προκαλούν το κοινό κρυολόγημα (είναι περισσότεροι από 200) και άλλοι τη γρίπη.
Θεωρητικά μπορεί να αρρωστήσουμε δύο και τρεις φορές τον χρόνο από κρυολόγημα μια και η ανοσία που αποκτήσαμε την προηγούμενη φορά που αρρωστήσαμε αφορά τον συγκεκριμένο ιό και όχι όλους τους ιούς που το προκαλούν.
Το κρυολόγημα μεταδίδεται πολύ εύκολα. Η μετάδοσή του γίνεται με την εισπνοή των σταγονιδίων που εκπέμπονται από κρυολογημένα άτομα με την ομιλία, τον βήχα το φτάρνισμα και με την επαφή των χεριών.
Ένα άτομο που πάσχει, μεταδίδει τον ιό 24 ώρες πριν και 5 μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την είσοδο του ιού στον οργανισμό μας έως την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι από 1 έως 4 ημέρες.
Τα συμπτώματα είναι μπούκωμα της μύτης, τρέξιμο των ματιών, φτάρνισμα, ξερός βήχας, πονόλαιμος, βραχνάδα, πυρετός, γενικό αίσθημα κακουχίας, ανορεξία και αδυναμία. Τα περισσότερα συμπτώματα διαρκούν από 7 έως 10 ημέρες, ενώ ο βήχας μπορεί να επιμένει αρκετά 24ωρα.
Όταν ο ιός του κρυολογήματος εγκατασταθεί στη μύτη, προκαλεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών όπως η ινσταμίνη. Η ινσταμίνη αυξάνει τη ροή του αίματος στη μύτη που προκαλεί πρήξιμο και συμφόρηση. Η μύτη τότε παράγει υπερβολική βλέννα που είναι αιτία συμφόρησης και απόφραξής της.
Για να μειώσουμε την συσσώρευση της βλέννας πρέπει να αποφεύγουμε τις τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της.
Τέτοιες τροφές είναι τα γαλακτοκομικά, αβγά, δημητριακά (σιτάρι, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι), η ζάχαρη και οι πατάτες. Αυτά τα τρόφιμα να τα αντικαταστήσουμε με φρέσκα φρούτα και χυμούς (ιδιαίτερα πορτοκάλια που ο τόπος μας μάλιστα προσφέρει σε αφθονία). Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η βιταμίνη C είναι πολύτιμη τόσο στη θεραπευτική αγωγή όσο και στην προφύλαξη από το κρυολόγημα. Τα αντιβιοτικά πρέπει να ξέρουμε ότι δεν δρουν εναντίον των ιών. Η θεραπεία έρχεται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα φτιάξει τα κατάλληλα αντισώματα στον ιό.
Τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Μπορούμε να αναφέρουμε αρκετά βότανα όπως αγγελική, αχιλλέα, τζίντζερ, καγιέν, μέντα, σαμπούκο, σκόρδο, σολιντάγκο, υδραστίδα, ύσσωπο κ.α.
Ένα μίγμα από άνθη Σαμπούκου, Μέντας και Αχιλλέας σε ίσα μέρη μπορεί να είναι ωφέλιμο. Είναι ένα ρόφημα που συνδυάζει τις αντικαταρροϊκές και μεμβρανοτονωτικές ιδιότητες του άνθους Σαμπούκου, με τη διεγερτική και αποσυμφορητική δράση της Μέντας και τις εφιδρωτικές και διουρητικές δράσεις της Αχιλλέας. Το ρόφημα πρέπει να πίνεται όσο πιο ζεστό γίνεται τρεις φορές την ημέρα.
Ένα άλλο μίγμα που μπορούμε να πάρουμε τις 2-3 πρώτες ημέρες ενός κρυολογήματος είναι Τίλιο (3 μέρη), Σαμπούκος (3 μέρη), Ιτιά (3 μέρη), Θυμάρι (1 μέρος) και Κανέλλα (1 μέρος). Το μίγμα το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. Αν το κρυολόγημα επιμένει και μετά το τριήμερο μπορούμε να πάρουμε και Εχινάκια σε ρόφημα από το έγχυμα του βοτάνου ή βάμμα.
Τέλος πρέπει να ξέρουμε ότι το λεμόνι είναι εξαιρετικό για τα κρυολογήματα. Αναμείξτε το χυμό 2 λεμονιών σε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό με λίγο μέλι. Πιείτε το μίγμα τα βράδυ πριν πέσετε για ύπνο. Θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό για τα βαριά κρυολογήματα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα