14/12/08

Η ελκώδης κολίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 15-25 και 45-55 ετών. Η εμφάνιση της προέρχεται από διατροφικούς, λοιμογόνους και ψυχολογικούς (π.χ. άγχος) παράγοντες. Χαρακτηρίζεται από αιμορραγία στο ορθό, διάρροια συνοδευόμενη με πόνο και ελκωτικές αλλοιώσεις του βλεννογόνου.
Σε περίοδο ύφεσης της νόσου η διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη. Πρέπει η πρόσληψη λίπους, υδατανθράκων, πρωτεϊνών και βιταμινών να είναι επαρκής.
Επίσης μια διατροφή μειωμένη σε φυτικές ίνες μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.
Σε περίοδο έξαρσης της νόσου η κατανάλωση πρωτεινών μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί έως και 50%. Αυτό οφείλεται στο ότι πιθανόν να υπάρξουν πρωτεϊνικές απώλειες κατά τη διάρροια.
Τα βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μία κρίση κολίτιδας, αλλά όπως έχουμε πει πολλές φορές, η χρήση βοτάνων πρέπει να συνδυάζεται και με την κατάλληλη διατροφή.
Ένα μίγμα που μπορεί να μας βοηθήσει αποτελείται από Διοσκορία (3 μέρη), Μυρίκη (2 μέρη), Αγριμόνιο (1 μέρος), ρίζα Σύμφυτου (1 μέρος), Υδραστίδα (1 μέρος), ρίζα Αλθαίας (1 μέρος). Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Σιγοβράζουμε 2 κουταλάκια του τσαγιού από το μίγμα για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. Ο συνδυασμός αυτός των βοτάνων καταπραΰνει και επουλώνει τα τοιχώματα του παχέος εντέρου Το Σύμφυτο και η Αλθαία δρουν ως μαλακτικά. Η Μυρίκη, το Αγριμόνιο και το Σύμφυτο δρουν ως στυπτικά και η Διοσκορία ως αντιφλεγμονώδες. Αν χρειασθεί στο μίγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αντιμικροβιακά βότανα όπως η Εχινάκια ή το Σκόρδο ανάλογα με την περίπτωση. Αν η κολίτιδα συνοδεύεται από στρες και αγωνία μπορούμε να προσθέσουμε χαλαρωτικά βότανα όπως Τίλιο, Σκουτελάρια ή Βαλεριάνα.

Κουβάτσος Φίλιππος Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος