Λόγω αφύσικων και ανθυγιεινών τροφών που αποτελούν τη συνηθισμένη διατροφή πολλών ανθρώπων, είναι συχνές οι περιπτώσεις εξασθένησης των τοιχωμάτων του παχέως εντέρου. Αυτή η αδυναμία μπορεί να καταλήξει στο σχηματισμό ενός θύλακα στο τοίχωμα που ονομάζεται εγκόλπωμα.
Τέτοιοι θύλακοι μπορεί αναπτυχθούν σε μικρό ή μεγάλο αριθμό και μερικές φορές μπορεί να γίνουν μεγάλοι σε μέγεθος. Τέτοια εγκολπώμαματα μπορεί να προκαλέσουν λίγα ή καθόλου προβλήματα. Υπάρχει όμως και πιθανότητα να γίνουν εστίες φλεγμονής και συσσώρευσης αποβλήτων. Από τη στιγμή που θα φτάσουν στο φλεγμονώδες στάδιο, κάθε ινώδες ή άπεπτο υλικό, όπως η φλούδα της ντομάτας, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο ή ενόχληση.
Η θεραπεία σε αυτή την κατάσταση μπορεί να συντομευτεί με προσεγμένη διατροφή και χρήση βοτάνων. Ένα μίγμα που μπορεί να μας βοηθήσει είναι το εξής: Διοσκορία (3 μέρη), Χαμομήλι (2 μέρη), Αλθαία (1 μέρος), Κάλαμος (1 μέρος). Το μίγμα παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι του γλυκού ξηρό μίγμα βοτάνων και το αφήνουμε 10 λεπτά σκεπασμένο.
Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. Αν η εγκολπωματίτιδα συνοδεύεται από τυμπανισμό προσθέτουμε στο μίγμα και ένα άφυσο βότανο όπως το Τζίντζερ (1 μέρος). Αν υπάρχει και δυσκοιλιότητα, προσθέτουμε Σέννα ή φύλλα Αιγύπτου (1 μέρος).
Όσον αφορά την διατροφή μας, αν και το πρόβλημα οφείλεται σε έλλειψη φυτικών ινών για ένα χρονικό διάστημα, όταν η πάθηση βρίσκεται στο στάδιο της φλεγμονής αποφεύγουμε τις τροφές με φυτικές ίνες και προσθέτουμε μαλακτικές τροφές, όπως ο χυλός της φτελιάς. Όταν γίνουμε καλά μπορούμε να επανέλθουμε σε πλήρεις τροφές και φυτικές ίνες.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα .