14/12/10

Το Susan Samueli Centre για την Ολιστική Ιατρική του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έλαβε 2 εκατομμύρια δολάρια για να μελετήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αν ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση και οι αρρυθμίες.
Αυτή η επιχορήγηση αποτελεί συνέχιση μιας προηγούμενης επιχορήγησης από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος. Η έρευνα, της οποίας επικεφαλής είναι ο Ιατρός Καρδιολόγος John Longhurst, θα εξετάσει πώς ο βελονισμός διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα να απελευθερώσουν νευροδιαβιβαστές που αναστέλλουν ή αυξάνουν την καρδιαγγειακή δραστηριότητα.

Ο Longhurst ισχυρίζεται ότι ο βελονισμός συγκεκριμένων σημείων πυροδοτεί την έκλυση οπιοειδών που μειώνουν τις διεγερτικές αντιδράσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτό μειώνει την δραστηριότητα της καρδιάς και την ανάγκη της για οξυγόνο, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την πίεση του αίματος και προάγει την ίαση πλήθους καρδιακών νοσημάτων, όπως η ισχαιμία του μυοκαρδίου και οι αρρυθμίες.
«Αυτό που προσπαθούμε να δείξουμε είναι ότι ο βελονισμός δύναται να αποτελέσει άριστο συμπλήρωμα άλλων ιατρικών τεχνικών, ειδικά όσων απευθύνονται στο καρδιαγγειακό σύστημα», δήλωσε ο Longhurst.

Ο Longhurst έλαβε επιπλέον 2 εκατομμύρια δολάρια από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος για να ερευνήσει τους μηχανισμούς του νευρικού συστήματος που πυροδοτούνται από τον βελονισμό. (www.today.uci.edu/news/release_detail.asp?key=1091).