Μερικά προβλήματα υγείας, όπως το κρυολόγημα ή η δυσκοιλιότητα, μπορούν να αντιμετωπισθούν ή ακόμη και να θεραπευτούν με την χρήση των βοτάνων.
Άλλα πάλι προβλήματα απαιτούν την συνηθισμένη ιατρική αντιμετώπιση. Και στις περιπτώσεις όμως αυτές, μία θεραπεία μπορεί να υποβοηθηθεί με κατάλληλα αφεψήματα, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν την απομάκρυνση τοξικών ουσιών.
Πάντως θα πρέπει κανείς να συμβουλεύεται πρώτα τον γιατρό του. Ένα αφέψημα που έχει γίνει με την ανάμειξη πολλών φαρμακευτικών βοτάνων, μπορεί να αντιμετωπίσει μία ασθένεια με πολλούς τρόπους, λόγω των διαφορετικών δράσεων των συστατικών του.
Στη συνέχεια θα αναφέρουμε μία σειρά από μίγματα βοτάνων που μπορούν να μας βοηθήσουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ – ΕΜΕΤΟΙ
Στα παιδιά, αν δεν συνυπάρχει πυρετός, μια σύντομη αδιαθεσία με εμέτους δεν είναι πάντοτε λόγος ανησυχίας. Μπορεί να αντιμετωπισθεί με μία απλή δίαιτα (πολλά υγρά και λίγη στερεά τροφή). Μπορούμε επίσης να τους δώσουμε το ακόλουθο ρόφημα:
Κοπανισμένο Γλυκάνισο (1 μέρος), Χαμομήλι (1 μέρος), κοπανισμένος Μαραθόσπορος (1 μέρος), Μελισσόχορτο (1 μέρος), Δυόσμος (1 μέρος), Τζίντζερ (1/2 μέρος). Αυτό το παρασκευάζουμε ως εξής. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα και το αφήνουμε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε.
Στους ενήλικες κάνει καλό στο πρόβλημα αυτό, ένα ελαφρώς πικρό ρόφημα που αποτελείται από Χαμομήλι (1 μέρος), κοπανισμένος Μαραθόσπορος (1 μέρος), Μελισσόχορτο (1 μέρος), Δυόσμος (1 μέρος), Ερυθραία το Κενταύριο (1 μέρος) και Τζίντζερ (1 μέρος).

ΑΝΑΙΜΙΑ
Στην περίπτωση αυτή, επειδή υπάρχουν πολλές αιτίες για την εμφάνιση της αναιμίας, είναι απαραίτητο να συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας. Η θεραπεία παρ’ όλα αυτά μπορεί να ενισχυθεί με ένα ρόφημα, που περιέχει πολλά ανόργανα άλατα και αποτελείται από Αγγελική (3μέρη), Παιώνια (3 μέρη), Φασκόμηλο (1 μέρος), Τσουκνίδα (2 μέρη), Σημύδα (2 μέρη), Καρυδιά (2 μέρη). Το μίγμα παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 5 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε μεταξύ των γευμάτων. Συμπληρώνουμε το γεύμα μας με μεγάλες ποσότητες από καρότα και σπανάκι.

ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΣΗ
Δεν έχει βρεθεί ακόμη βέβαια η θεραπεία για την ασθένεια αυτή, αλλά πολλά φυτά μπορούν να ελαττώσουν την αρτηριακή πίεση και να καθυστερήσουν την εμφάνιση των βλαπτικών συνεπειών της αρτηριοσκλήρωσης. Ένα μίγμα που μπορεί να μας βοηθήσει αποτελείται από Κράταιγο (4 μέρη), άνθη Μολόχας (2 μέρη), Τίλιο (2 μέρη) και κινέζικο Σαφράν (1,5 μέρος). Το ρόφημα παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε μισό λίτρο βραστό νερό σε δύο κουταλιές της σούπας από το μίγμα και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι μεταξύ των γευμάτων.

ΑΫΠΝΙΑ
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ανθρώπων που έχουν δυσκολία να αποκοιμηθούν ή να ξανακοιμηθούν αν ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και δεν είναι δυνατόν να τους αναλύσουμε εδώ. Μπορούμε όμως να προτείνουμε κάποια ροφήματα τα οποία έχουν την δυνατότητα να μας βοηθήσουν. Ένα από αυτά που μπορούμε να το πίνουμε μία με δύο ώρες πριν πάμε για ύπνο είναι ένα μίγμα που αποτελείται από ίσα μέρη Βαλεριάνας και Πασσιφλόρας. Το μίγμα παρασκευάζεται ως αφέψημα. Σιγοβράζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα σε ένα φλιτζάνι νερό για 15 λεπτά σουρώνουμε και πίνουμε. Αν τώρα το πρόβλημα μας δεν είναι πολύ σοβαρό και θέλουμε ένα ρόφημα που θα μας ηρεμίσει και θα μας χαλαρώσει έτσι ώστε να κάνουμε ένα ευχάριστο ύπνο μπορούμε να δοκιμάσουμε δύο εύγευστα μίγματα. Το ένα αποτελείται από ίσα μέρη Τίλιο και Χαμομήλι. Το δεύτερο από ίσα μέρη Μαντζουράνας και Μέλισσα. Και τα δύο παρασκευάζονται ως έγχυμα. Ρίχνουμε σε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα ένα φλιτζάνι καυτό νερό , το σκεπάζουμε για 3-4 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε.

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Η μαγική λέξη της εποχής μας! Υπάρχουν αρκετά μίγματα που θα μπορούσε να προτείνει κανείς και τα οποία έχουν την ικανότητα να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια μας να χάσουμε μερικά από τα επιπλέον κιλά που πιθανόν να κουβαλάμε. Απαραίτητη προϋπόθεση στην ιστορία αυτή είναι να έχουμε πεισθεί οι ίδιοι ότι η χρήση ενός τέτοιου μίγματος εντάσσεται στην συνολική μας προσπάθεια που πρέπει να περιλαμβάνει πάνω από όλα μία σωστή διατροφή σε ποιότητα και ποσότητα. Ένα τέτοιο λοιπόν μίγμα αποτελείται από πράσινο Τσάι (4 μέρη), Λουίζα (2 μέρη), Τσουκνίδα (1,5 μέρος), Θυμάρι (0,3 μέρη) και Δεντρολίβανο (0,4 μέρη). Το έγχυμα παρασκευάζεται ρίχνοντας ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα. Το σκεπάζουμε για 5 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα.

ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ
Η λοίμωξη των βρόγχων απασχολεί πολλούς ανθρώπους σε διαφορετικό βαθμό τον καθένα. Ανεξάρτητα της σοβαρότητας της κατάστασης ένα ρόφημα που μπορεί να μας βοηθήσει αποτελείται από Ινούλα , και ένα μίγμα από Μολόχα (1 μέρος) και Μαρούβιο (1 μέρος). Σιγοβράζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από την Ινούλα σε 1 φλιτζάνι νερό για 15 λεπτά. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε ένα κουτάλι της σούπας από το μίγμα των άλλων βοτάνων και το αφήνουμε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε πρωί-βράδυ.

ΣΤΟΜΑΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Η ατονία του στομάχου μπορεί να μας οδηγήσει σε έλλειψη όρεξης και σε δυσφορία μετά τα γεύματα. Για να βελτιώσουμε την όρεξη μας είναι προτιμότερο να πίνουμε ένα ελαφρώς πικρό ορεκτικό ρόφημα. Το ρόφημα αυτό αποτελείται από Κενταύριο (1 μέρος), Αγγελική (2 μέρη), Αχιλλέα (3 μέρη) και Μαντζουράνα (4 μέρη). Το παρασκευάζουμε ως έγχυμα.
Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε περίπου μία ώρα πριν από κάθε γεύμα.
Αν έχουμε δυσπεψία μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα ρόφημα με βάση το Χαμομήλι. Αυτό αποτελείται από Χαμομήλι (2 μέρη), Μελισσόχορτο (2 μέρη), Δυόσμο (3 μέρη) και Αχιλλέα (3 μέρη). Αν το πρόβλημα της δυσπεψίας υπάρχει στα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα συνίσταται ένα ρόφημα πιο αρωματικό που αποτελείται από Χαμομήλι (2 μέρη), Μαντζουράνα (3 μέρη), Δυόσμο (3 μέρη), Θυμάρι (2 μέρη). Τα παραπάνω μίγματα παρασκευάζονται ως ακολούθως: Ρίχνουμε μισό λίτρο καυτού νερού πάνω σε μία κουταλιά της σούπας από το μίγμα και το αφήνουμε σκεπασμένο 6-8 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε πριν από τα γεύματα. Πρέπει βέβαια αν έχουμε πρόβλημα δυσπεψίας να είμαστε προσεκτικοί. Να τρώμε λίγο και φαγητά καλοψημένα και εύπεπτα. Επίσης θα πρέπει να τρώμε φρούτα ώριμα και να μασάμε καλά την τροφή μας.
Μερικές τροφές, όπως το λάχανο, το τουρσί, χυμός γκρέιπ φρουτ, μπορεί να υποστούν ζύμωση στο έντερο και να δημιουργήσουν αέρια, που πολλές φορές ευθύνονται για σπασμούς στομάχου και εντερικούς κωλικούς. Για να ανακουφιστούμε από τον τυμπανισμό μπορούμε να δοκιμάσουμε το παρακάτω ρόφημα που αποτελείται από Κύμινο (2 μέρη), Μάραθο (3 μέρη), Κόλιαντρο (3 μέρη) Αχιλλέα (2 μέρη). Το ρόφημα παρασκευάζεται ως έγχυμα. Σε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε μετά από κάθε γεύμα. Αν έχουμε σπασμούς, προσέχουμε να μην φοράμε σφικτές ζώνες και βάζουμε στο στομάχι μας μια θερμοφόρα.
Μπορούμε να πιούμε ένα ρόφημα που αποτελείται από Χηνοπόδιο ( 3 μέρη), Χαμομήλι (2 μέρη), Μελισσόχορτο (3 μέρη) και Δύοσμο (2 μέρη). Το παρασκευάζουμε ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα μισό λίτρο βραστό νερό σε ένα κουτάλι της σούπας από το μίγμα, το αφήνουμε 5 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε όσο μπορούμε πιο ζεστό.
Αν έχουμε ξυνίλες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ακόλουθο μίγμα. Αψιθιά (2 μέρη), Κορίανδρο (2 μέρη), Γλυκόριζα (3 μέρη), Φασκόμηλο (3 μέρη). Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα. Το αφήνουμε για 10 λεπτά σκεπασμένο, σουρώνουμε και πίνουμε μία ώρα πριν το φαγητό.

ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣ
Αν έχουμε πρόβλημα στην στοματική κοιλότητα (άφθες ,πληγές κ.λ.π.) μπορούμε να ανακουφιστούμε με πλύσεις που μπορούμε να κάνουμε με αλατόνερο στο οποίο έχουμε προσθέσει 20 σταγόνες βάμματος Μύρρου, σε μισό ποτήρι του νερού. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε ένα ρόφημα που αποτελείται από Γεράνιο (5 μέρη), Φασκόμηλο (3 μέρη) και Θυμάρι (2 μέρη). Το παρασκευάζουμε ως έγχυμα ρίχνοντας ένα φλιτζάνι καυτό νερό σε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα. Το αφήνουμε 10 λεπτά σουρώνουμε και πίνουμε πριν από τα γεύματα.
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε φλεγμονές στόματος πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε μερικές φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε έλαια όπως τα καρύδια και τα φουντούκια ή περιέχουν τανίνη, διότι μπορούν να μας προκαλέσουν εξελκώσεις. Τέλος πρέπει να προσθέσουμε στην δίαιτά μας ξινά φρούτα, όπως καθαρισμένα μήλα και χυμό λεμονιού. Είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε τα γλυκά και τροφές με γλυκαντικά.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα