Οι λοιμώξεις που παρουσιάζονται οφείλονται βακτήρια, ιούς ή μύκητες οι οποίοι προκαλούν την λοίμωξη όταν έχει εξασθενήσει η άμυνα του οργανισμού. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες όπως το κακό διαιτολόγιο, η φαρμακοθεραπεία, κάποια προηγούμενη πάθηση αλλά και σε παράγοντες όπως το στρες και η ένταση που μπορούν να μειώσουν την ενέργεια μας σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνει δυνατή η εκδήλωση λοιμώξεων.
Τα βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις λοιμώξεις με δύο βασικούς τρόπους. Ο ένας είναι η αντιμοκροβιακή δράση συγκεκριμένων βοτάνων που ενεργούν απ’ ευθείας κατά των μικροβίων και ο άλλος είναι η ικανότητα τους να ενισχύουν και να ενεργοποιούν τις άμυνες του οργανισμού. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση λοιμώξεων βότανα που συμβάλουν στην αποβολή τοξινών, όπως εφιδρωτικά, υπακτικά και διουρητικά. Και αυτό γιατί ένα περιβάλλον στο οποίο έχουν συσσωρευτεί τοξίνες και απόβλητα είναι το πλέον κατάλληλο για την ανάπτυξη μικροβίων.
Στις λοιμώξεις αυτό που πρέπει να εντοπίσουμε είναι το βαθύτερο αίτιο και όχι το σύμπτωμα που μας απασχολεί. Ο πυρετός λόγου χάριν δεν πρέπει να θεωρείται ένα σύμπτωμα που πρέπει να θεραπευτεί με κάθε θυσία. Ένας πυρετός μπορεί να αποτελεί εκδήλωση της ίδιας της θεραπευτικής διεργασίας και επομένως θα πρέπει να υποστηριχθεί και όχι να κατασταλεί. Ένα βασικό μίγμα που μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας κατά τη διάρκεια ενός πυρετού είναι: Ευπατόριο (2μέρη), Αχιλλέα (2 μέρη), Εχινάκια (1 μέρος). Το μίγμα αυτό παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε σε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα, ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε μισό φλιτζάνι από το ρόφημα αυτό κάθε 2 ώρες, όσο πιο ζεστό μπορούμε.
Η Εχινάκια που περιέχεται στο μίγμα αυτό μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τα μικρόβια. Το Ευπατόριο και η Αχιλλέα έχουν εφιδρωτική δράση. Αν θέλουμε να αυξήσουμε την εφιδρωτική δράση του μίγματος μπορούμε να προσθέσουμε στο ρόφημα λίγο Καγιέν. Αν υπάρχει πρήξιμο των αδένων, πράγμα που δείχνει κάποιο πρόβλημα στο λεμφικό σύστημα, μπορούμε να βάλουμε στο μίγμα και 1 μέρος Καλέντουλα ή Γάλιο. Αν τέλος η λοίμωξη έχει προσβάλει τους βλεννογόνους, μπορούμε να προσθέσουμε στο μίγμα 1 μέρος Υδραστίδα που είναι χρήσιμο γενικό τονωτικό και βοηθά ειδικότερα τις βλεννογόνους μεμβράνες.
Σε πολλές ιογενείς λοιμώξεις όπως ο αδενικός πυρετός, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μίγμα που μπορεί να μας βοηθήσει ακόμη και αν το πρόβλημα μας έχει προκαλέσει μία γενική εξασθένηση που συνεχίζεται για μήνες
Το μίγμα αυτό αποτελείται από Εχινάκια (2 μέρη), Φυτολάκκα (2 μέρη), Βαπτίσια (2 μέρη), Αρτεμισία το αψίνθιον (2 μέρη) και Μύρο (1 μέρος). Το μίγμα παρασκευάζεται ως αφέψημα. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού από το βότανο σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. Αν δεν μας αρέσει η γεύση μπορούμε να προσθέσουμε Γλυκόριζα ή μέλι.
Σε όλες τις λοιμώξεις πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται τουλάχιστον 2 γραμμάρια βιταμίνης C ημερησίως. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο ως συμπληρωματικό ίαμα, κατά προτίμηση ωμό. Η δίαιτα μας πρέπει να βασίζεται σε φρούτα και φρουτοχυμούς.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα