Αν η ταλαιπωρία του στομάχου από φλεγμονές συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκληθεί σημαντική βλάβη στην υγεία μας λόγω αδυναμίας της βλεννογόνου μεμβράνης να προστατεύσει τα τοιχώματα του στομάχου από τη δράση των οξέων και των πεπτικών ενζύμων.
Με την εμφάνιση ενός προβλήματος όπως είναι το γαστρικό έλκος ή το έλκος του δωδεκαδακτύλου, στην ουσία ο οργανισμός μας λέει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά στον τρόπο της ζωής μας.
Η αιτία για την ανάπτυξη μιας τέτοιας ασθένειας μπορεί να οφείλεται στην κακή διατροφή, στις άσχημες συνθήκες εργασίας, στις σχέσεις μας και γενικότερα σε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την ψυχική μας ισορροπία.
Αν ο λόγος της ασθένειας μας οφείλεται στην κακή διατροφή, τότε θα πρέπει να προσέχουμε έτσι ώστε η διατροφή μας να περιέχει στην οξεία φάση του γαστρικού έλκους, όσο το δυνατόν τροφές με λίγες ίνες. Επίσης καλό είναι να περιέχουν λίγες πρωτεΐνες έτσι ώστε το στομάχι μας να μην κουράζεται κατά τη διαδικασία της χώνευσης. Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, μπορούμε να προσθέσουμε σταδιακά περισσότερες ίνες και μια ποικιλία πρωτεϊνούχων τροφών. Στο διάστημα αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγουμε το αλκοόλ και να μην καπνίζουμε.
Βέβαια η διακοπή του καπνίσματος σε αυτή τη φάση μπορεί να προκαλέσει ένταση στον καπνιστή που ίσως επιδεινώσει τη κατάσταση του έλκους.
Καλό λοιπόν είναι να το έχουμε κόψει πριν αρρωστήσουμε. Άλλωστε όσοι από εσάς καπνίζετε και δεν έχετε πάθει κάτι σοβαρό στην υγεία σας, μπορείτε να θεωρήσετε τον εαυτό σας τυχερό και να σταματήσετε το κάπνισμα, έχοντας τουλάχιστον την ικανοποίηση ότι προλάβατε πριν σας κάνει κακό. Ως παλιός φανατικός καπνιστής σας βεβαιώνω ότι θα νοιώσετε μεγάλη ικανοποίηση αν το καταφέρετε.
Τα βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν στην περίπτωση του γαστρικού έλκους απλά και γρήγορα. Δεν πρέπει όμως να θεωρήσουμε ότι η υποχώρηση του πόνου, μετά τη χρήση των βοτάνων, ταυτίζεται και με την θεραπεία της πάθησης μας. Τα βότανα μας βοηθούν επειδή καταπραΰνουν τα συμπτώματα και στην ουσία ξεκινούν τη θεραπευτική διαδικασία. Για την αποθεραπεία απαιτείται χρόνος και όπως αναφέραμε πριν, αλλαγή στον τρόπο ζωής.
Τα βότανα που θεωρούνται ειδικά για την περίπτωση αυτή είναι το Σύμφυτο και η Αλθαία τα οποία παρέχουν εξαιρετική μαλακτική και επουλωτική δράση στη βλεννογόνο μεμβράνη. Ένα κρύο έγχυμα αυτών των βοτάνων είναι πιο γλισχρασματώδες (κολλώδες) και καταπραϋντικό από το ρόφημα ή το βάμμα. Επίσης η Φτελιά είναι ωφέλιμη και μπορούμε να την προσθέσουμε στο διαιτολόγιο μας. Υπάρχουν βέβαια και άλλα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν όπως η Σπειραία, η οποία μαλακώνει το περιεχόμενο του στομάχου και μειώνει τις επιδράσεις της υπεροξύτητας και η Υδραστίδα η οποία είναι ευεργετική για τους βλεννογόνους και δυναμώνει τους ιστούς, ενώ παράλληλα παρέχει μία γενική τονωτική δράση στον οργανισμό.
Αν υπάρχει αιμορραγία μπορούμε να προσθέσουμε στο βασικό μίγμα Γεράνιο το αμερικανικό, ενώ αν υπάρχει στρες, μπορούμε να προσθέσουμε Βαλεριάνα ή Λυκίσκο.
Ένα χρήσιμο λοιπόν ρόφημα που μπορούμε να παρασκευάσουμε αποτελείται από ίσα μέρη Ρίζας Σύμφυτου, Υδραστίδας, Ρίζας Αλθαίας και Σπειραία. Αν θα προσθέσουμε και κάποιο από τα άλλα βότανα που αναφέραμε εξαρτάται από την περίπτωση. Το μίγμα παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε σε ένα κουταλάκι από το μίγμα των βοτάνων μία κούπα βραστό νερό, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα