Σήμερα θα αναφέρουμε βότανα ή συνδυασμούς βοτάνων που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας στο να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, επισημαίνοντας πάντα ότι καμιά θεραπεία βοτάνων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό μας και την συνιστώμενη από αυτόν θεραπεία.
Η λοίμωξη των βρόγχων, των αγωγών που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες, ονομάζεται βρογχίτιδα. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε ήπια πνευμονική λοίμωξη.
Τα καλύτερα βότανα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα ονομαζόμενα στηθικά (θωρακικά), που συνδυάζουν αποχρεμπτική δράση για να καθαρίσουν τα πτύελα και μαλακτικές ιδιότητες που καταπραΰνουν και μαλακώνουν τους ιστούς που φλεγμαίνουν. Τα καλύτερα βότανα για τον σκοπό αυτό είναι το Γλυκάνισο, η ρίζα αγγελικής, το Βήχιο, η ρίζα Σύμφυτου, η ρίζα Ίνουλας, ο Λιναρόσπορος, ο Ύσσωπος, το Θυμάρι και το Μαρρούβιο. Χρήσιμα είναι βέβαια και τα αντιμικροβιακά βότανα που μπορούν να καταπολεμήσουν οποιαδήποτε λοίμωξη. Το σημαντικότερο ανάμεσα σε πολλά είναι το σκόρδο σε οποιαδήποτε μορφή (ωμό ή σε μορφή λαδιού ή σε κάψουλες. Το αντισηπτικό λάδι που περιέχει το σκόρδο, εκκρίνεται μέσω των πνευμόνων και επιδρά σε οποιαδήποτε βακτήρια υπάρχουν εκεί. Το πρόβλημα βέβαια βρίσκεται στη μυρωδιά του. Είναι άλλωστε γνωστό, ότι ακόμη και αν τρίψουμε ένα σκόρδο στο πόδι μας, η μυρωδιά του θα εμφανισθεί στην αναπνοή μας. Άλλα καλά αντιμικροβιακά βότανα για την βρογχίτιδα είναι η Εχινάκια, ο Ευκάλυπτος και το Θυμάρι. Τα αντισηπτικά πτητικά έλαια που περιέχει ο Ευκάλυπτος και το Θυμάρι είναι ωφέλιμα και με τη μορφή εισπνοών και λουτρών. Το λουτρό με τα βότανα αυτά γίνεται ως εξής. Παίρνουμε τέσσερις ή πέντε κουταλιές της σούπας Ευκάλυπτο και Θυμάρι σε ίσα μέρη. Αδειάζουμε 1 λίτρο βραστό νερό πάνω στο μίγμα και το αφήνουμε 30 λεπτά. Το στραγγίζουμε και προσθέτουμε το υγρό στο νερό του μπάνιου. Κάνουμε μπάνιο στους 38 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.
Καλό είναι επίσης να βοηθήσουμε το λεμφικό σύστημα αν υπάρχουν διογκωμένοι αδένες και να διεγείρουμε τις απεκκριτικές λειτουργίες. Για τον σκοπό αυτό κατάλληλα βότανα είναι το Γάλιο και η Φυτόλακκα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα