Σήμερα θα αναφέρουμε ποια βότανα ή συνδυασμός βοτάνων μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας στο να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, επισημαίνοντας πάντα ότι καμιά θεραπεία βοτάνων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό μας και την συνιστώμενη από αυτόν θεραπεία.

Όταν εμφανίζουμε κυκλοφορικά προβλήματα, συχνά υπάρχει η ανάγκη να βοηθήσουμε το σώμα μας να αποβάλει νερό από τον οργανισμό μας. αν η καρδιά είναι αδύνατη και η κυκλοφορία του αίματος μέσω των νεφρών μειωμένη, ή όταν τα αιμοφόρα αγγεία-ιδιαίτερα του φλεβικού συστήματος και των κνημών- είναι εξασθενημένα, μπορεί να προκληθεί συσσώρευση ύδατος σε διάφορα μέρη του σώματος.
Στις περιπτώσεις αυτές βοηθούν διουρητικά βότανα όπως είναι το Σπάρτο, το Ταραξάκο και η Αχιλλέα.
Το σημαντικότερο διουρητικό για κυκλοφορικά προβλήματα είναι το Ταραξάκο. Όποιο άλλο ίαμα χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει την δύναμη της καρδιάς, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, να προκληθεί ανεπάρκεια καλίου στο σώμα, πράγμα που με τη σειρά του επιδεινώνει το καρδιακό πρόβλημα. Το Ταραξάκο περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου από μόνο του. Έτσι από την μία λειτουργεί ως άριστο διουρητικό και από την άλλη δίνει στον οργανισμό το κάλιο που χάνεται με την απώλεια του ύδατος.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα