Το δέρμα μας είναι το σημείο επαφής μας με το περιβάλλον. Η ελαστικότητά του μας προστατεύει από τα κτυπήματα και τους τραυματισμούς.
Οι επιφανειακές του στιβάδες μας προφυλάσσουν από τις λοιμώξεις και τις μολύνσεις. Το δέρμα μας εμπλέκεται σε λειτουργίες που έχουν να κάνουν από τον έλεγχο της θερμοκρασίας μέχρι την απομάκρυνση αποβλήτων. Αποτελεί δε την κυριότερη αισθητηριακή επαφή με το περιβάλλον, την ηδονή και τον πόνο.
Εκτός των παραπάνω βέβαια το δέρμα μας διαθέτει σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης, παίρνοντας θεραπευτικές ή επιβλαβείς ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό μας. Λόγου χάρη, χημικά που περιέχονται σε καλλυντικά έχουν βρεθεί στο αίμα, αν απλώσουμε σκόρδο στο δέρμα μας, η μυρωδιά του αργότερα ανιχνεύεται στην αναπνοή μας και τα έλαια της αρωματοθεραπείας που τρίβονται στο δέρμα, επιδρούν στο νευρικό μας σύστημα.
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για να πειστούμε το ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία μας, η διατήρηση του δέρματος μας σε άριστη κατάσταση.
Τι χρειάζεται το δέρμα μας για να είναι υγιές;
Πρέπει να φροντίζουμε τρία πράγματα. Τον καθαρισμό του, την τόνωση και την θρέψη του.
Για τον λόγο αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βότανα που μπορούν να φροντίσουν απαλά το σώμα μας. Η σωστή χρήση τους βοηθά στην τόνωση του δέρματος, αποκαθιστούν το φυσικό pH του και το θρέφουν με τα φυτικά έλαια.

Ποια βότανα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την περιποίηση του δέρματος και πως δρουν αυτά
Το ποια καλλυντικά βότανα θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από τον τύπο δέρματος που έχει ο καθένας μας. Αν έχουμε λιπαρό δέρμα, τότε χρησιμοποιούμε σκευάσματα που περιέχουν στυπτικά βότανα, τα οποία τεντώνουν το δέρμα , ενθαρρύνουν το κλείσιμο των πόρων και την επούλωση των αμυχών.
Στυπτικά βότανα λόγου χάρη είναι η Καλέντουλα και η Αμαμέλις. Είναι γνωστά ως δύο από τα καλύτερα φυσικά επουλωτικά βότανα. Αυτή η ομάδα των φυτών περιέχει τανίνες, οι οποίες είναι χημικές ενώσεις που αντιδρούν με πρωτεΐνες και δρουν συσταλτικά και συσφικτικά στους ιστούς πάνω στους οποίους εφαρμόζονται.
Για το ξηρό δέρμα χρησιμοποιούμε μαλακτικά βότανα που απαλύνουν, μαλακώνουν και λιπαίνουν, συμπληρώνοντας τα προστατευτικά έλαια του ίδιου του δέρματος. Μαλακτικά βότανα είναι λόγου χάρη η Βιολέτα και το Ιρλανδικό βρύο. Και τα δύο περιέχουν φυτικές κόλλες, οι οποίες είναι χημικές ενώσεις που σχηματίζουν ζελέ όταν αναμειγνύονται με το νερό, καθιστώντας εύκολη την χρησιμοποίηση τους στο δέρμα.
Αν θέλουμε, μπορούμε μόνοι μας να φτιάξουμε ένα καλλυντικό μίγμα βοτάνων με το οποίο θα μπορούμε να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού, τόνωσης και θρέψης του δέρματος μας. Ένα απλό καθαριστικό μίγμα γίνεται με έγχυμα από χαμομήλι , άνθη σαμπούκου, καλέντουλας και βιολέτας ή αχιλλαίας. Παράλληλα μπορούμε να προσθέσουμε και βότανα για τις επιπρόσθετες ιδιότητές τους και πάντα ανάλογα με τον τύπο του δέρματός μας..

Ας δούμε μερικά βότανα και τις καλλυντικές τους ιδιότητες.
Σαμπούκος: Τα άνθη του έχουν ιδιότητες καθαριστικές, μαλακτικές, ανοίγει το χρώμα του δέρματος και συμβάλλει στην εφίδρωση.
Ιρλανδικό βρύο: Μαλακτικό
Βιολέτα: Μαλακτικό και καθαριστικό
Μολόχα: Μαλακτικό
Καμφορά: Μαλακτικό
Καλέντουλα: Καθαριστικό, Στυπτικό, επουλωτικό και τονωτικό
Αμάμελις: Στυπτικό, επουλωτικό
Εκουιζέτο: Στυπτικό
Αλχημίλη: Στυπτικό
Θυμάρι: Τονωτικό, αναζωογονητικό, απολυμαντικό
Αχιλλαία: Καθαριστικό, τονωτικό, εφιδρωτικό
Χαμομήλι: Καθαριστικό, δροσιστικό, ανοίγει το χρώμα, αντιφλεγμονώδες
Λεβάντα: Αντισηπτικό, διεγερτικό.
Η εφαρμογή βέβαια των βοτάνων γίνεται ανάλογα με τις ιδιότητές τους. Τα βότανα για τον καθαρισμό του προσώπου τα χρησιμοποιούμε το βράδυ και το πρωί για να αφαιρούμε το μακιγιάζ ή την βρωμιά. Τα τονωτικά τα χρησιμοποιούμε μετά το μπάνιο ή μετά από ατμούς στο πρόσωπο, σφουγκίζοντας απαλά το πρόσωπο και τον λαιμό με ένα υγρό βαμβακερό ύφασμα. Τις θρεπτικές κρέμες στις τοποθετούμε κάνοντας μασάζ με αυτές την νύχτα.
Την άλλη Παρασκευή θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας κάποια από τα βοτανικά καλλυντικά για το δέρμα μας.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα