Τα μαλλιά μας εκτός από το πλύσιμο χρειάζονται ρυθμιστικά για να αναπληρώσουν τις απώλειες των ελαίων και να αποκατασταθεί η ζωντάνια και η λάμψη τους.
Πολλά βότανα όπως ο σαμπούκος και το χαμομήλι, συνδυάζουν καθαριστικές και ρυθμιστικές αρετές, ενώ παράλληλα, όπως και άλλα βότανα συνδυάζονται άριστα με την καθαριστική σαπωνάρια που περιέχεται σε βοτανικά σαμπουάν. Όταν διαλέγουμε βότανα, για να χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό αυτό πρέπει να θυμόμαστε ότι διαφορετικοί τύποι μαλλιών ανταποκρίνονται στα βότανα με διαφορετικούς τρόπους. Τα ξερά μαλλιά για παράδειγμα, ωφελούνται από τα μαλακτικά όπως είναι η μολόχα , ενώ τα θαμπά και άτονα μαλλιά χρειάζονται βότανα όπως το ξύλο αψιθιάς που περιέχει αιθέρια έλαια που διαπερνούν στις ρίζες των τριχών και ενεργούν ρυθμιστικά. Άλλα φυτά που είναι πλούσια σε έλαια όπως το δενδρολίβανο και το θυμάρι, είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους των μαλλιών. Το χαμομήλι και το φασκόμηλο με τις χρωστικές ουσίες που περιέχουν είναι κατάλληλα για τα ξανθά και τα σκούρα μαλλιά αντίστοιχα.

Ας αναφέρουμε όμως λεπτομερέστερα ποια βότανα είναι κατάλληλα για ποιους τύπους μαλλιών.
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε βέβαια φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα.
Για κανονικά μαλλιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα βότανα όπως το χαμομήλι, άνθη σαμπούκου ή αχιλλαία.
Αποξηραμένα βότανα που χρησιμοποιούμε σε αυτόν τον τύπο μαλλιών είναι το χαμομήλι, τα άνθη λάιμ και η αχιλλαία.
Για σκούρα μαλλιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο και την καμφορά.
Επίσης η σκόνη χέννα είναι πολύ ωφέλιμη.
Για κόκκινα μαλλιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άνθη καλέντουλας.
Στα λιπαρά μαλλιά χρησιμοποιούμε λεβάντα, μέντα, και άσπρη τσουκνίδα.
Στα ξηρά μαλλιά είναι ωφέλιμη η τσουκνίδα και η καμφορά
Στα θαμπά και άτονα μαλλιά χρησιμοποιούμε φρέσκα βότανα όπως τσουκνίδα, φύλλα μάραθου, ξύλο αψιθιάς, μαϊντανό και δενδρολίβανο. Αποξηραμένα χρησιμοποιούμε ξύλο αψιθιάς και τσουκνίδα.
Για όλους τους τύπους των μαλλιών χρησιμοποιούμε φρέσκα βότανα όπως το δενδρολίβανο, θυμάρι, τσουκνίδα, μαντζουράνα, μίσχους και κλαδιά εκουϊζέτου. Αποξηραμένα χρησιμοποιούμε σαμπούκο, θυμάρι και δενδρολίβανο.
Για αντιπυτιριδικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλιο, ρίζα λάπας και ξύλο αρτεμισίας ενώ για την τριχοφυΐα είναι ωφέλιμα τα κλαδιά και οι μίσχοι του εκουϊζέτου, η νεπέτα και το ξύλο αρτεμισίας.
Για το πώς παρασκευάζουμε αυτά τα προϊόντα ομορφιάς για τα μαλλιά μας θα δώσουμε κάποια παραδείγματα την ερχόμενη Παρασκευή.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα