Ο σακχαροδιαβήτης είναι η συνηθέστερη ενδοκρινική διαταραχή και προσβάλλει πάνω από το 1% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο. Το βασικό πρόβλημα στον διαβήτη είναι ότι το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερο του φυσιολογικού, ενώ στα μέσα στα κύτταρα το επίπεδο γλυκόζης είναι χαμηλό. Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση είναι πολλά και μπορούν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο φάσμα επιπλοκών στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία.
Τις περισσότερες φορές δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε την αρχική εμφάνιση του προβλήματος. Στοιχεία που προδιαθέτουν για την εμφάνιση διαβήτη, είναι η κληρονομικότητα, η ηλικία, η παχυσαρκία και το στρες. Ο ανθρώπινος οργανισμός όταν βρίσκεται σε κατάσταση στρες, αντιδρά συχνά με αυξημένη δραστηριότητα των επινεφριδίων, πράγμα που οδηγεί στην αύξηση της περιεκτικότητας του αίματος σε σάκχαρο. Το στρες δεν προκαλεί διαβήτη από μόνο του. Απλά μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη μιας λανθάνουσας μορφής της πάθησης.
Όποια και αν είναι όμως η αιτία, το αποτέλεσμα είναι η άνοδος του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα και η πτώση του στα κύτταρα. Αυτό οδηγεί σε απώλεια βάρους, δίψα, αύξηση του όγκου των ούρων, αδυναμία και ίσως ακόμη σε κώμα.
Ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε τον διαβήτη είναι η διατροφή μας. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι να μειώσουμε δραματικά τις τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, αλλά να διαμορφώσουμε ένα διαιτολόγιο τέτοιο ώστε να μην έχουμε απότομη είσοδο μεγάλων ποσοτήτων γλυκόζης στο αίμα.
Κάθε άτομο βέβαια θα πρέπει να διαμορφώσει σε συνεργασία με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο του το κατάλληλο διαιτολόγιο που του ταιριάζει.
Οι ρίζες του προβλήματος στον διαβήτη είναι πολύπλοκες και η θεραπευτική αγωγή πρέπει να φτάνει στις ρίζες αυτές για να έχουμε αποτέλεσμα.
Έχει αποδειχθεί ότι πολλά φυτά έχουν υπογλυκαιμική δράση. Μειώνουν δηλαδή το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.
Βότανα όπως το Σκόρδο, το Τζίνσενγκ, η Γκαλέγκα, η Τσουκνίδα, ο Ρους και ο φλοιός Χιόνανθου μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο διαβήτη με θετικά αποτελέσματα.
Υπογλυκαιμική δράση έχουν ακόμη το Μοσχοπίπερο, η Αγκινάρα, η Μπανάνα, το Κριθάρι, ο Λυκόπους, το Άρκτιο, το Λάχανο, το Καρότο, το Μαρούλι, η Κομβαλλάρια, η Βρώμη, η Ελιά, το Κρεμμύδι, η Παπάγια, το Μπιζέλι, το Σπανάκι, ο Ηλίανθος, η Γλυκοπατάτα, το Γογγύλι και η Αρτεμισία το Αψίνθιον.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η Φύση μας προσφέρει πολλά για την θεραπευτική αγωγή των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.
Αυτό άλλωστε κάνει και πάρα πολλές παθήσεις, ίσως και σε όλες όσες απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, άσχετα από το γεγονός ότι η αποξένωση μας από τη Φύση, μας έχει κάνει να την γνωρίζουμε όλο και λιγότερο με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλα όσα μας προσφέρει.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα