Σήμερα θα αναφέρουμε βότανα ή συνδυασμούς βοτάνων που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας στο να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, επισημαίνοντας πάντα ότι καμιά θεραπεία βοτάνων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό μας και την συνιστώμενη από αυτόν θεραπεία.
Αν η λοίμωξη έχει προκαλέσει πλευρίτιδα ή έχει εξελιχθεί σε πνευμονία, το σημαντικότερο είναι να αντιμετωπίσουμε τον πυρετό. Η μείωση του πυρετού θα βοηθήσει όλο το σώμα και ειδικότερα τον θώρακα. Τα εφιδρωτικά βότανα θα μας βοηθήσουν στον σκοπό αυτό, σε συνδυασμό με μαλακτικά του αναπνευστικού συστήματος. Τέτοια βότανα είναι η ρίζα Σύμφυτου, το Σκόρδο και ο Ύσσωπος, Εκτός από την εσωτερική βοήθεια, η πλευρίτιδα είναι μια κατάσταση στην οποία χρειάζονται καταπλάσματα ή κομπρέσες. Στα προβλήματα του θώρακα το κατάπλασμα Λιναρόσπορου βοηθά σημαντικά. Αυτό γίνεται ως εξής.
Βράζουμε μια χούφτα Λιναρόσπορο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Απλώνουμε τον πολτό πάνω σε ένα λινό ύφασμα, σε πάχος ενός εκατοστού, αφήνοντας τις άκρες του υφάσματος ελεύθερες. Τοποθετούμε όσο πιο καυτό μπορούμε το ύφασμα έτσι ώστε να καλύψει όλο το θώρακα και το αφήνουμε για 2 ώρες. Ανανεώστε το μερικές ώρες αργότερα ή την επόμενη ημέρα. Όταν αφαιρέσουμε το κατάπλασμα , καθαρίζουμε την περιοχή με ένα σπόγγο και ζεστό νερό και μετά σκουπίζουμε καλά. Το κατάπλασμα γίνεται πιο ισχυρό αν πασπαλίσουμε λίγη σκόνη αλεσμένου σιναπιού στον πολτό, αλλά αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε σε μικρά παιδιά ή σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα