Οι ρευματισμοί και η αρθρίτιδα είναι εκφυλιστικές παθήσεις που χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθούν. Η θεραπεία τους δεν είναι δυνατόν να γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως ο σωστός τρόπος διατροφής και η κατάλληλη χρήση βοτάνων μπορεί να μας κάνουν να νοιώσουμε καλύτερα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η θεραπεία χρειάζεται χρόνο.
Η διαφορές ανάμεσα στα διάφορα είδη ρευματισμών και αρθρίτιδας δεν είναι σημαντικές, όσον αφορά την επιλογή των βοτάνων που θα χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας.
Οι παθήσεις οφείλονται στην ανικανότητα του σώματος να αντεπεξέλθει στην πίεση της λανθασμένης διατροφής ή του εσφαλμένου τρόπου ζωής ή σε κάποιο άλλο στρες. Στόχος της θεραπευτικής αγωγής είναι να επαναφέρει το άτομο σε κατάσταση υγείας και ζωτικότητας έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να φροντίσει μόνο του το σύμπτωμα. Τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε στοχεύουν στην κατεύθυνση αυτή.
Ένα από τα συμπτώματα του ρευματισμού και της αρθρίτιδας είναι η συσσώρευση τοξινών ή αποβλήτων στους προσβεβλημένους ιστούς. Καθοριστικός παράγοντας που συντελεί στη συσσώρευση αυτή είναι η ακατάλληλη διατροφή, δηλαδή τροφές που δεν είναι κατάλληλες για το συγκεκριμένο άτομο, ή τροφές τόσο επεξεργασμένες, νοθευμένες και αποζωτικοποιημένες που γίνονται επιβλαβείς. Είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε τροφές φρέσκες και όσο μπορούμε λιγότερο επεξεργασμένες.
Οι εμφανείς αλλεργικές αντιδράσεις ή πιο συγκαλυμμένες όπως οι πεπτικές μικροενοχλήσεις (καούρες ή αέρια) προκαλούνται συχνά από τη γλουτένη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι τροφές αυτές πρέπει να αποφεύγονται. Οι όξινες αντιδράσεις προκαλούνται το κρέας (ιδιαίτερα το κόκκινο), τα αβγά, το ξύδι , τα τουρσιά, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, την επεξεργασμένη ζάχαρη και τα περισσότερα μπαχαρικά.
Στη θέση τους πρέπει να τρώμε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Είναι ωφέλιμο να πίνουμε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα, πράγμα που θα βοηθήσει στον καθαρισμό του σώματος. Ακόμη συστήνεται και η λήψη τουλάχιστον 500mg βιταμίνης C. Τέλος μπορούμε να τρώμε ψάρια και λευκό κρέας.
Ένα μίγμα βοτάνων που μπορεί να βοηθήσει σε ρευματικές και αρθριτικές καταστάσεις είναι το ακόλουθο: Μηνύανθος (2 μέρη), άνθη Κανέλλας (1 μέρος), σπόροι Σέλινου (1 μέρος), Σπειραία (1 μέρος), Αχιλλέα (1 μέρος). Το ρόφημα αυτό πρέπει να το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρασκευάζεται ως έγχυμα. ρίχνουμε σε 2 κουταλάκια του γλυκού από το μίγμα ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το σκεπάζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε. Το μίγμα αυτό αν με τους ρευματισμούς συνυπάρχει κολίτιδα ή διάρροια το αποφεύγουμε. Αν υπάρχει έντονη φλεγμονή ή πόνος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επίσης αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα βότανα. Ιδιαίτερα αν ο πόνος δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε καλά είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσουμε μια και όπως είναι γνωστό, μεγάλο μέρος των θεραπευτικών διεργασιών γίνονται κατά την διάρκεια του ύπνου. Ένας χρήσιμος συνδυασμός βοτάνων που βοηθά στον ύπνο και μειώνει τον πόνο είναι ο ακόλουθος: φλοιός Ιτιάς (1 μέρος), Βαλεριάνα (1 μέρος), Πασσιφλόρα (1 μέρος). Το ρόφημα παρασκευάζεται ως αφέψημα. Ρίχνουμε 2 κουταλιές μίγματος σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό και το σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε και πίνουμε μισή ώρα πριν πέσουμε για ύπνο. Αν χρειαστεί μπορούμε να πάρουμε μεγαλύτερη ποσότητα από 1-2 κουταλιές του τσαγιού. Η διπλάσια ποσότητα δεν εγκυμονεί κινδύνους μια και το μίγμα θεωρείται ασφαλές.
Για τους πόνους επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το έλαιο Υπέρικου (βαλσαμέλαιο) με το οποίο κάνουμε εντριβές στο σημείο του πόνου. Επίσης πολύ αποτελεσματικά θεωρούνται έλαια που χρησιμοποιούνται ως βάση, όπως το Αμυγδαλέλαιο, Ελαιόλαδο ή Ηλιέλαιο στα οποία ρίχνουμε σε αναλογία 5% αιθέρια έλαια Λεβάντας, Ρίγανης, Μέντας και Δενδρολίβανου. Με το λάδι αυτό κάνουμε εντριβές στα σημεία όπου έχετε ρευματικούς πόνους.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα