Μερικές φορές το δέρμα μας, εμφανίζει αντιδράσεις σε εξωτερικούς παράγοντες, (π.χ. βακτήρια), οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε εσωτερικές διαδικασίες που αντικατοπτρίζονται στο δέρμα αντί να εκδηλωθούν εσωτερικά. Συνήθως είναι αντιδράσεις σε μικροοργανισμούς οι οποίες δεν θα εμφανίζονταν αν οι αμυντικοί μηχανισμοί του σώματός μας λειτουργούσαν επαρκώς. Η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να περιλαμβάνει μία αγωγή για τα δερματικά συμπτώματα, αλλά το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στην εξασθένιση του αμυντικού μας συστήματος το οποίο πρέπει να τονωθεί για να μπορέσει το σώμα μας να απαλλαχθεί από το πρόβλημα ουσιαστικά. Τα βότανα που βοηθούν στις περιπτώσεις αυτές είναι αντιμικροβιακά και εξομαλυντικά. Επίσης βότανα που βοηθούν την σωστή απέκκριση από τους νεφρούς και τα έντερα.

Μυρμηγκιές
Οι μυρμηγκιές είναι μορφές θηλωματώδους εκβλαστήσεως του δέρματος που προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις που εκδηλώνονται μόνο όταν το έδαφος είναι πρόσφορο. Για το πρόβλημα αυτό χρησιμοποιούμε βότανα που δημιουργούν καθαρό εσωτερικό περιβάλλον. Είναι απαραίτητο το άτομο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό, να ζει και να τρέφεται σωστά. Τα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν είναι βότανα που καθαρίζουν το λεμφικό σύστημα όπως Γάλιο, Σκόρδο, Φυτολάκκα, Ξανθόξυλο και Αρτεμισία το Αψίνθιον. Καλό είναι να λαμβάνουμε και 2 γραμμάρια την ημέρα βιταμίνη C. Για εξωτερική αγωγή το Χελιδόνιο και η Θούγια θεωρούνται ειδικά βότανα για τις μυρμηγκιές.

Απλός Έρπης
Είναι συνηθισμένη ιογενής λοίμωξη η οποία αποτελεί δευτερογενή εκδήλωση μιας αρχικής λοίμωξης από τον ιό του έρπητα, η οποία συμβαίνει στη διάρκεια των πρώτων ετών της ζωής μας. Η λοίμωξη συχνά δεν εκδηλώνεται και παραμένει στο σώμα μας σε λανθάνουσα κατάσταση για όλη τη ζωή μας, εκτός και αν μειωθεί η αντίσταση του οργανισμού. Αυτή η αντίδραση μπορεί να ενεργοποιηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως άλλες λοιμώξεις, την έμμηνο ρήση ή από κακή διατροφή. Η θεραπευτική αγωγή έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση της γενικής υγείας με σωστή διατροφή, μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C (3-5 γραμμάρια ημερησίως) και ενίσχυση των απεκκριτικών λειτουργιών του σώματος. Ένα μίγμα βοτάνων που βοηθά στο πρόβλημα αυτό αποτελείται από Γάλιο (2 μέρη), Εχινάκια (2 μέρη), Βρώμη (1 μέρος) και Φυτολάκκα (1 μέρος). Το παρασκευάζουμε ως αφέψημα. Ρίχνουμε δύο κουταλάκια του τσαγιού σε ένα φλιτζάνι νερό και το σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε δύο φορές την ημέρα. Εξωτερικά μία λοσιόν από Εχινάκια με Μύρο μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη.

Τριχοφυτία
Είναι μυκητιακή λοίμωξη του δέρματος που εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του σώματος και δημιουργεί συμπτώματα όπως «το πόδι του αθλητή». Συνήθως εμφανίζεται ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών, στη βουβωνική χώρα, ή σε κυκλικά «μπαλώματα» σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Επιδεινώνεται από τον ιδρώτα και την κακή υγιεινή. Για την αποτελεσματική εξάλειψη απαιτείται αυστηρή καθαριότητα και φροντίδα για επαρκή αερισμό των προσβλημένων περιοχών. Ένα μίγμα βοτάνων που μπορεί να είναι ωφέλιμο αποτελείται από Εχινάκια (2 μέρη), Γάλιο (1 μέρος), Φυτολάκκα (1 μέρος), Βαπτίσια (1 μέρος), Αγριολάπαθο (1 μέρος). Το παρασκευάζουμε ως αφέψημα. Σε ένα φλιτζάνι νερό ρίχνουμε δύο κουταλάκια του τσαγιού από το μίγμα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε δύο φορές την ημέρα. Εξωτερικά μπορεί να μας βοηθήσει μίγμα Καλέντουλας μαζί με Μύρο σε βάμμα και σε αναλογία 1 προς 1 που το αλείφουμε αδιάλυτο τρεις φορές την ημέρα πάνω στη βλάβη.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα