Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος και συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα σε όλες τις σωματικές λειτουργίες. Παράγει και εκκρίνει τη χολή, ένα υγρό που είναι απαραίτητο στη λειτουργία της πέψης. Συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και είναι το σημαντικότερο όργανο που διατηρεί σε σωστά επίπεδα την περιεκτικότητα του αίματος σε σάκχαρο. Συμμετέχει επίσης στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και είναι ο κύριος χώρος διάσπασης των αμινοξέων και σύνθεσης των πρωτεϊνών που υπάρχουν στο πλάσμα του αίματος όπως οι σφαιρίνες και οι πηκτικοί παράγοντες. Παίρνει μέρος στο μεταβολισμό των λιπών και λαμβάνει μέρος στην αποθήκευση και τον μεταβολισμό των βιταμινών. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες χρειάζονται τη χολή για να απορροφηθούν και οι βιταμίνες A, D, K και Β12 αποθηκεύονται στο συκώτι και πολλές άλλες βιταμίνες μεταβολίζονται εκεί. Το συκώτι επίσης συμμετέχει στην απενεργοποίηση των ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, τα κορτικοστεροειδή και άλλα στεροειδή. Λαμβάνει επίσης μέρος στην αποτοξίνωση των φαρμάκων, προστατεύοντας την εσωτερική οικολογία μας από τις διαταραχές που προκαλούν τα φάρμακα, οι ρυπαντές, τα τεχνητά πρόσθετα των τροφών και άλλες ουσίες που μπορεί να αποβούν δηλητηριώδεις. Η αποτοξινωτική αυτή λειτουργία προκαλεί στρες στο συκώτι γιατί αναγκάζεται να εργάζεται συνεχώς.
Όλα όσα αναφέρθηκαν αποδεικνύουν ότι το συκώτι παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του αίματος, στη σωστή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος και της πεπτικής διαδικασίας και γενικότερα στο μεταβολισμό. Εφ’ όσον λοιπόν το συκώτι παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, κάθε δυσλειτουργία τους ή πρόβλημά τους επηρεάζει το συκώτι και τη δραστηριότητά του. Επίσης μία κατάσταση δυσλειτουργίας του συκωτιού μπορεί να παρουσιαστεί ως σύμπτωμα σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Τα δερματικά προβλήματα αποτελούν ένα καλό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης.
Είναι λοιπόν σαφές ότι καλή υγεία και σωστή λειτουργία του συκωτιού είναι έννοιες αλληλένδετες. Μπορούμε να βοηθήσουμε την καλή λειτουργία του συκωτιού μας με διάφορα ηπατικά βότανα τα κυριότερα των οποίων είναι Χελώνη, Βερβερίδα, Λεπτάνδρα, Ίριδα, Μπόλντο, Ταραξάκο, φλοιός Χιόνανθου, Υδραστίδα, Βερβένα, Ευώνυμο, Διοσκορία και Αγριολάπαθο.
Συχνά είναι χρήσιμο να βοηθούμε το συκώτι μας ακόμη και αν δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πάθηση. Μπορεί λόγου χάριν να εμφανισθεί ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών προβλημάτων που κάνουν το άτομο ευερέθιστο.
Ο πιο απλός τρόπος για να βοηθήσουμε το συκώτι μας και όλη την πεπτική λειτουργία είναι να χρησιμοποιούμε πικρά βότανα όπως η Γεντιανή, η Υδραστίδα και η Αρτεμισία το Αψίνθιον. Μία πιο ειδική αποσυμφορητική δράση προσφέρουν τα ηπατικά βότανα που αναφέραμε πιο πάνω. Το Ταραξάκο είναι το απλούστερο και χρησιμοποιείται περισσότερο από όλα τα άλλα. Η ρίζα και τα φύλλα του Ταραξάκου είναι εξαιρετικά ηπατικά που επιδρούν επίσης και στα νεφρά και έτσι βοηθούν τον καθαρισμό του σώματος μέσω αυτού του οργάνου.
Ένα χρήσιμο μίγμα που βοηθά στην τόνωση της λειτουργίας του συκωτιού αποτελείται από τα ακόλουθα βότανα. Ταραξάκο (2 μέρη), Σπειραία (2 μέρη), φλοιός Χιόνανθου (1 μέρος), Υδραστίδα (1 μέρος). Το μίγμα παρασκευάζεται ως αφέψημα.
Σιγοβράζουμε σε ένα φλιτζάνι νερό δύο κουταλάκια του γλυκού από το μίγμα για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε μετά από κάθε γεύμα.
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνούμε ότι και η διατροφή μας χρειάζεται προσοχή προκειμένου να έχουμε ένα συκώτι που λειτουργεί σωστά. Δεν θεωρούνται «φίλοι» του συκωτιού μας τα τηγανιτά και τα ψητά, τα λίπη και οι λιπαρές τροφές, ενώ αλκοόλ μπορούμε να πίνουμε αλλά με μέτρο.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα