Η Ιατρική στην αρχαία Ελλάδα είχε υψηλό επίπεδο ανάπτυξης. Κύριος εκπρόσωπος της θεωρείται ο Ιπποκράτης ο επονομαζόμενος έως σήμερα πατέρας της Ιατρικής.
Ο Ιπποκράτης γεννήθηκε στην Κω το έτος 460 π.Χ.
Γονείς του ήταν ο Ηρακλείδης και η Φαιναρέτη. Ασχολήθηκε με την Ιατρική από πολύ μικρή ηλικία πλάι στον γιατρό πατέρα του. Την εποχή εκείνη οι γιατροί εξασκούσαν το επάγγελμα τους ταξιδεύοντας από τόπο σε τόπο όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά πολύ συχνά και σε χώρες πιο μακρινές όπως η Αίγυπτος. Πέθανε σε βαθιά γεράματα στη Λάρισα στη Θεσσαλία. Αυτά τα λίγα είναι όλα και όλα που θα μπορούσε να πει κανείς με βεβαιότητα για τον Ιπποκράτη. Οι ιστορικοί αναφέρουν διάφορες πληροφορίες. Από την βιογραφία του Σωρανού έχουμε την πληροφορία ότι ο Ιπποκράτης γεννήθηκε το α΄ έτος της 80ης Ολυμπιάδας και ήταν εικοστός απόγονος του Ηρακλή και δέκατος ένατος απόγονος του Ασκληπιού. Ο πατέρας του Ιπποκράτη Ηρακλείδης, ήταν άριστος ιατρός και διακεκριμένος ιερέας του Ασκληπιείου της Κω. Ο πάππος του, Ιπποκράτης, ήταν πρωθιερέας του Ασκληπιείου και περίφημος ιατρός. Σύζυγος του Ιπποκράτη κατά τον Βίο των Βρυξελλών, υπήρξε η Αβλαβία. Απέκτησαν δυο υιούς τον Θεσσαλό και τον Δράκοντα και μια κόρη που παντρεύτηκε τον Πόλυβο, επίσης ιατρό. Σε προχωρημένη ηλικία έφυγε από την Κω και πήγε ξανά στη Θεσσαλία, όπου έμεινε μέχρι το θάνατό του. Στο Βίο των Βρυξελλών αναφέρεται ότι ο Ιπποκράτης πέθανε σε ηλικία 104 ή 109 ετών κατά την 102η Ολυμπιάδα. Ο Σωρανός αναφέρει ότι είχε ταφεί μεταξύ Λαρίσης και Γυρτώνος (νοτίως του σημερινού Τυρνάβου) και μάλιστα προσθέτει το θρύλο ότι για πολλά χρόνια στο μνήμα του υπήρχε σμήνος από μέλισσες, το μέλι των οποίων είχε την ιδιότητα να θεραπεύει τις άφθες των παιδιών.
Επίσης στην εισαγωγή του βιβλίου ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ο Γ.Κ.Πουρναρόπουλος αναφέρει ότι ο Ιπποκράτης είχε διδασκάλους τον πατέρα του, τον Ηρόδικο από την Σηλυμβρία και τον Γοργία από την Σικελία και ίσως τον Δημόκριτο από τα Άβδηρα και ότι πέθανε στη Λάρισα σε ηλικία 85 ετών (375π.Χ).

Τα έργα του Ιπποκράτη που έχουν φτάσει ως εμάς είναι περίπου 60 και είναι όλα γραμμένα στην Ιωνική διάλεκτο. Στη διάσωση του έργου αυτού σημαντικό ρόλο έπαιξε η περίφημη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας των Πτολεμαίων. Αρκετοί συγγραφείς αμφισβητούν αν όλα αυτά τα έργα είναι γραμμένα από τον Ιπποκράτη, λόγω των γλωσσικών διαφορών που υπάρχουν μεταξύ τους. Όμως αυτό που είναι περισσότερο από βέβαιο είναι ότι τα έργα της συλλογής καθρεφτίζουν την Ιατρική έτσι όπως την αντιλαμβανόταν και την ασκούσε ο ίδιος ο Ιπποκράτης και η σχολή του, η σχολή της Κω. Η σχολή του Ιπποκράτη υποστήριζε ότι η ιατρική θεωρία και πράξη θα πρέπει να στηρίζεται όχι μόνο στη φιλοσοφική σκέψη αλλά και στην παρατήρηση της επίδρασης του περιβάλλοντος στον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερη σημασία απέδιδε στον τόπο διαμονής (προσανατολισμός πόλεων), στον αέρα και την ποιότητα του νερού καθώς και στην διατροφή. Τα παραπάνω αναφέρονται αναλυτικά στο έργο του «ΠΕΡΙ ΑΕΡΩΝ, ΥΔΑΤΩΝ, ΤΟΠΩΝ» όπου ο Ιπποκράτης αναφέρει « Θέλω τώρα να συμπληρώσω την έκθεση μου σχετικά με τα νερά για να δείξω α. Ποια νερά είναι ανθυγιεινά και ποια είναι πολύ υγιεινά. Β. Τι κακό και τι καλό πρέπει να περιμένουμε από το νερό.
Διότι ασφαλώς η υγεία των ανθρώπων εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το νερό. Νερό ελών, λιμνών και γενικά νερά στάσιμα: Τα νερά αυτά επειδή ακριβώς δεν είναι τρεχούμενα, δεν μπορεί παρά να είναι το καλοκαίρι ζεστά και κάκοσμα, έχουν θαμπό χρώμα και σαν αποτέλεσμα ερεθίζουν τη χολή. Το χειμώνα είναι παγωμένα, κρύα και θολά από το χιόνι και τους πάγους και σαν αποτέλεσμα έχουν να προκαλούν βράχνιασμα. Άριστο είναι το νερό όταν κατεβαίνει από υψηλούς τόπους ή από γεώδεις λόφους. Τα νερά αυτά είναι ζεστά τον χειμώνα και κρύα το καλοκαίρι. Αυτό ακριβώς θα περίμενε κανείς για νερά που έχουν πολύ βαθιά την πηγή τους»
Σημασία ιδιαίτερη έδινε η σχολή επίσης η διαβίωση του ανθρώπου να είναι σε αρμονία με την φύση, με την εναλλαγή των εποχών αλλά και με την ιδιοσυγκρασία του κάθε οργανισμού. Η εμφάνιση της αρρώστιας τελικά είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων και για τον ίδιο λόγο η θεραπεία είναι πολυπαραγοντική.

Άρθρο της Ευαγγελίας Κουβάτσου-Φραγκιαδάκη στα Χανιώτικα Νέα