Η εμμηνόπαυση είναι μία κατάσταση που αντιμετωπίζεται πολλές φορές με φόβο από τις γυναίκες οι οποίες πιστεύουν ότι με την εμφάνιση της υποβαθμίζεται ο γυναικείος ρόλος τους.
Έχουν την αίσθηση ότι δεν προσελκύουν σεξουαλικά τους άνδρες, δεν μπορούν πια να γίνουν μητέρες, τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει από το σπίτι, ο σύζυγος πλέον έχει ολοκληρώσει την προσπάθεια του στον επαγγελματικό τομέα και δεν χρειάζεται την συμπαράσταση της.
Στην πορεία της ζωής μας πολλές φορές ταυτιζόμαστε με αυτό που κάνουμε. Αντλούμε την ταυτότητά μας από τους κοινωνικούς μας ρόλους με τους οποίους συνηθίζουμε να ζούμε. ‘Όταν όμως χαθούν αυτοί οι ρόλοι, νοιώθουμε ότι δεν μας έχει απομείνει τίποτα. Αυτό είμαστε όμως;
Όχι βέβαια! Δεν είμαστε και δεν πρέπει να είμαστε απλά και μόνο οι κοινωνικοί μας ρόλοι. Η εμμηνόπαυση είναι κάτι σημαντικό στη ζωή μιας γυναίκας, αλλά μπορεί και να σημαίνει την απελευθέρωσή της. Της δίνει την ευκαιρία να επαναξιολογήσει τον σκοπό στη ζωή της, να την αλλάξει αν χρειάζεται και να δει την αλλαγή αυτή με θετικό τρόπο.
Πέρα όμως από τις ψυχολογικές μεταβολές που συνδέονται με την εμμηνόπαυση το φαινόμενο αυτό συνοδεύεται από ορμονικές αλλαγές που είναι οργανικές εκδηλώσεις της εμμηνόπαυσης και μπορεί να επιφέρουν ενοχλητικά συμπτώματα. Το συνηθέστερο εξ αυτών είναι οι εξάψεις που προκαλούνται από έκκριση ορμονών στο αίμα μια και το ενδοκρινικό σύστημα προσαρμόζεται ακόμη στη νέα κατάσταση. Ο συνδυασμός του ψυχολογικού αντίκτυπου της εμμηνόπαυσης και των οργανικών μεταβολών, μπορεί να δώσει συμπτώματα νεύρωσης ή κατάθλιψης. Οι διαταραχές που οφείλονται στις ορμονικές μεταβολές, τα προβλήματα που σχετίζονται με την εικόνα του εαυτού μας και η αντίσταση σε αυτή την αλλαγή είναι παράγοντες που μπορεί να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να οδηγήσουν σε τέτοια ψυχολογικά συμπτώματα.
Τα βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση του οργανισμού. Δρουν θετικά βοηθώντας τον οργανισμό να προσαρμοστεί στις μεταβολές και μειώνουν γρήγορα την ένταση και τη συχνότητα των εξάψεων. Ένα μίγμα που μπορεί να μας βοηθήσει αποτελεσματικά αποτελείται από τα εξής βότανα. Λυγαριά (2 μέρη), Διοσκορία (2 μέρη), Τσιμισιφούγκα (1 μέρος), Υδραστίδα (1 μέρος), Σενέκιο το χρυσό 91 μέρος), Βρώμη (1 μέρος) και Υπέρικο (1 μέρος). Το μίγμα παρασκευάζεται ως αφέψημα. Ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού δύο κουταλάκια του γλυκού από το μίγμα και το σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές τη ημέρα. Αν υπάρχουν ταχυπαλμίες, υπέρταση ή ένταση αντί για Υπέρικο στο μίγμα χρησιμοποιούμε Λεόνουρο.
Το μίγμα το πίνουμε για μερικούς μήνες μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα όλα και να ολοκληρωθεί η μεταβολή. Η χρήση του θα συμβάλει στο να προσαρμοστεί ο οργανισμός μας στο νέο επίπεδο ορμονικής λειτουργίας και ολοκλήρωσης. Αν σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει άγχος ή κατάθλιψη μπορούμε να προσθέσουμε στο μίγμα Σκουτελλάρια ή Βαλεριάνα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα