4/1/09

Εμμηνόπαυση είναι η μόνιμη διακοπή της εμμήνου ρύσεως που εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες εξαντλήσουν τα ωάριά τους και δεν εκκρίνουν πλέον τις ορμόνες που ενέχονται στον έμμηνο κύκλο (Οιστρογόνα-Προγεστερόνη).
Εμφανίζεται σε ηλικίες μεταξύ 45-55 ετών και η διάρκεια της κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως μερικά έτη. Τα συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν είναι αύξηση βάρους, εξάψεις, εφιδρώσεις, εκνευρισμός, χαμηλή αυτοσυγκέντρωση, συχνοί πονοκέφαλοι και συναφείς πόνοι, μείωση της σεξουαλικότητας, ξηρότητα του κόλπου, άπνοια, κούραση, ασταθή κύκλο και επώδυνα έμμηνα.
Η διατροφική αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή πρόσληψης βάρους και στην προστασία της οστικής πυκνότητας των οστών. Μια προσεγμένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αλλά και σε γαλακτοκομικά (3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως) μπορούν να προστατέψουν τον οργανισμό. Σε αυτήν την προσπάθεια απαραίτητη είναι η κίνηση όπου το περπάτημα 30 λεπτά ημερησίως κρίνεται αναγκαίο. Με αυτόν τον τρόπο το γυναικείο σώμα μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση.
Τα βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση του οργανισμού. Δρουν θετικά βοηθώντας τον οργανισμό να προσαρμοστεί στις μεταβολές και μειώνουν γρήγορα την ένταση και τη συχνότητα των εξάψεων. Ένα μίγμα που μπορεί να μας βοηθήσει αποτελεσματικά αποτελείται από τα εξής βότανα: Λυγαριά (2 μέρη), Διοσκορέα (2 μέρη), Τσιμισιφούγκα (1 μέρος), Υδραστίδα (1 μέρος), Σενέκιο το χρυσό (1 μέρος), Βρώμη (1 μέρος) και Υπέρικο (1 μέρος). Το μίγμα παρασκευάζεται ως αφέψημα. Ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού δύο κουταλάκια του γλυκού από το μίγμα και το σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές τη ημέρα. Αν υπάρχουν ταχυπαλμίες, υπέρταση ή ένταση αντί για Υπέρικο στο μίγμα χρησιμοποιούμε Λεόνουρο.
Το μίγμα το πίνουμε για μερικούς μήνες μέχρι να υποχωρήσουν όλα τα συμπτώματα και να ολοκληρωθεί η μεταβολή. Η χρήση του θα συμβάλει στο να προσαρμοστεί ο οργανισμός μας στο νέο επίπεδο ορμονικής λειτουργίας και ολοκλήρωσης. Αν σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει άγχος μπορούμε να προσθέσουμε στο μίγμα Σκουτελλάρια ή Βαλεριάνα.

Κουβάτσος Φίλιππος Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος