Σήμερα θα αναφέρουμε ποια βότανα ή συνδυασμός βοτάνων μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας στο να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, επισημαίνοντας πάντα ότι καμιά θεραπεία βοτάνων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό μας και την συνιστώμενη από αυτόν θεραπεία.

Υπάρχει πιθανότητα η ανησυχία και το στρες να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι εύκολο να εντοπισθεί κάποιο συγκεκριμένο αίτιο. Κάθε ειδικό πρόβλημα αποτελεί μια εκδήλωση ολόκληρου ιστού αλληλεπιδράσεων του τρόπου ζωής, της εσωτερικής πραγματικότητας και των σωματικών τάσεων του ατόμου. Όταν υπάρχει λοιπόν κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα , πρέπει να εξετασθεί η χρήση χαλαρωτικών και νευροτονωτικών, γιατί σε πολλές περιπτώσεις μπορεί αυτό να προκαλείται από ανησυχία ή στρες, αλλά είναι δυνατός και οι ίδιες να προκληθούν από το καρδιαγγειακό πρόβλημα. Τα χρησιμότερα νευροτονωτικά για τα καρδιοαγγειακά προβλήματα είναι η Μέλισσα, ο Λυκίσκος, το Τίλιο, ο Λεόνουρος, η Σκουτελλάρια και η Βαλεριάνα.
Ένα μείγμα που μπορεί να βοηθήσει στην ένταση και το άγχος είναι Τίλιο (1 μέρος) με Μέλισσα (1 μέρος) που παρασκευάζεται σαν έγχυμα. ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουτάλι του τσαγιού από το μείγμα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα