Η οστεοπόρωση είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια και η εμφάνιση της οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται με 2 κλινικούς τύπους : τον τύπο Ι που εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση (50-65 ετών) και τον τύπο 2 που εμφανίζεται σχετικά το ίδιο σε γυναίκες και άντρες (>75 ετών). Η διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας.
Μια ισορροπημένη διατροφή καθώς και η άσκηση μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Μια διατροφή φτωχή σε ασβέστιο μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Απαιτούνται καθημερινά 300mg ασβεστίου ημερησίως για να καλυφθούν οι απώλειες από το έντερο. Μετά την εμμηνόπαυση οι ανάγκες σε ασβέστιο για τις γυναίκες αυξάνονται μέχρι και τα 1500mg ημερησίως. Η απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου (300mg) μπορεί να προσληφθεί με την κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως (γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ.).
Για την απορρόφηση του ασβεστίου είναι απαραίτητη η βιταμίνη D η οποία προέρχεται κυρίως από φυτικές πηγές και την χοληκαλσιφερόλη που δημιουργείται με τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα του ανθρώπου. Η πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης καθώς και λίπους προκαλεί αύξηση της απέκκρισης του ασβεστίου και πρέπει να αποφεύγεται. Η πρόσληψη φυτικών ινών δεν επηρεάζει σημαντικά την απορρόφηση του ασβεστίου ενώ η αυξημένη πρόσληψη νατρίου οδηγεί σε αυξημένη απέκκριση ασβεστίου αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Επίσης η καφεΐνη καθώς και το αλκοόλ όταν η κατανάλωση δεν γίνεται με μέτρο αυξάνουν ραγδαία την απέκκριση ασβεστίου στα ούρα και κατά συνέπεια τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Τέλος υπάρχουν κάποια μέταλλα (μαγνήσιο), ιχνοστοιχεία (φθόριο, σίδηρος, χαλκός ψευδάργυρος, μαγγάνιο) και κάποιες βιταμίνες (βιταμίνη C και βιταμίνη K) τα οποία προσλαμβάνονται μέσω μίας ισορροπημένης διατροφής και δρουν προστατευτικά κατά της οστεοπόρωσης.
Βότανα που έχουν θετική δράση στην οστεοπόρωση είναι το εκουϊζέτο, η μαλοτίρα και η σπιρουλίνα. Κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν και την Αρτεμισία το αβροβότανο.

Μηνακάκη Κωνσταντίνα Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος