22/8/09

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια , κατά βάση βακτήρια του γαλακτικού οξέως που μπορούν και επιβιώνουν κατά το πέρασμα τους από την γαστρεντερική οδό και αποφέρουν οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα υπάρχει πλήθος τέτοιων βακτηριδίων που συνιστούν την λεγόμενη μικροβιακή χλωρίδα.
Μπορούν να καλλιεργηθούν και να και να προστεθούν στα τρόφιμα όπως στο γιαούρτι και στο γάλα ή σε διατροφικά συμπληρώματα .

Πότε είναι χρήσιμα
- στην χρήση αντιβιοτικών λόγω λοιμώξεων (παραδοσιακό γιαούρτι και έως και 15 μέρες μετά το τέλος της θεραπείας)
- σαν πρόληψη ενάντια στις τροφικές δηλητηριάσεις ( όταν ταξιδεύουμε σε χώρες του του λεγόμενου τρίτου κόσμου)
- σε όλες τις γυναίκες μετά τα 45
- σε όσους έχουν υπερχοληστεριναιμία
- σε άτομα που ακολουθούν ακτινοθεραπεία (ανεξάρτητα από την αρχική αιτία)
- στις γυναίκες που παθαίνουν συχνά γυναικολογικές ή ουρολογικές λοιμώξεις

Πότε είναι απαραίτητα
Όταν υπάρχουν σοβαρά χρόνια προβλήματα του πεπτικού συστήματος (όλες οι μορφές κολίτιδας , δυσκοιλιότητα , φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου κτλ)
Και όταν υπάρχουν συστηματικές χρόνιες λοιμώξεις , ειδικά από μύκητες του είδους Candida Albicans

Lactobacillus acidophilus : είναι ο κύριος ένοικος στο λεπτό μας έντερο παράγει λακτάση , καταπολεμά βλαπτικά βακτήρίδια και μύκητες όπως candida και βοηθά στην μείωση χοληστερόλης.

Lactobacillus bulgaricus είναι το βακτήριο που μαζί με το streptococcus thermophilus δημιουργούν την ζύμωση στο γάλα και παράγουν το γιαούρτι.

Bifidobacterium bifidum και Bifidobacterium longum κατοικούν κυρίως στο παχύ έντερο , βρίσκονται όμως και στο τέλος του λεπτού εντέρου και στον κόλπο Ο πληθυσμός τους αργά και σταθερά μειώνεται όσο ό άνθρωπος γερνάει .Δημιουργούν ένα έντονα όξινο περιβάλλον στο έντερο , έτσι ώστε να μην μπορούν να επιζήσουν άλλα επιβλαβή βακτήρια.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet τα προβιοτικά μπορεί να αποβούν μοιραία για τους ασθενείς με οξεία παγκρεατίτιδα.

Παπουτσή Ιουλία Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος