Πολλές φορές τα βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε ή ακόμη και να θεραπεύσουμε μερικές ασθένειες όπως λόγου χάριν το κρυολόγημα ή την δυσκοιλιότητα. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες περιπτώσεις, οι οποίες χρειάζονται την συνηθισμένη ιατρική αντιμετώπιση, αλλά μπορούν παράλληλα να υποβοηθηθούν με τα κατάλληλα αφεψήματα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τον οργανισμό μας.
Ένα αφέψημα που γίνεται με την ανάμειξη πολλών φαρμακευτικών φυτών, μπορεί να αντιμετωπίσει μία ασθένεια με πολλούς τρόπους, λόγω των διαφορετικών δράσεων των συστατικών του.
Ας δούμε λοιπόν μερικές περιπτώσεις στις οποίες μίγματα βοτάνων μπορούν να μας βοηθήσουν.

Αδιαθεσία και έμετοι:
Πολλές φορές τα παιδιά παρουσιάζουν μία σύντομη αδιαθεσία με εμέτους, χωρίς να παρουσιάζουν πυρετό. Στις περιπτώσεις αυτές δεν συντρέχει πάντοτε λόγος ανησυχίας. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με μία απλή δίαιτα κατά την οποία δίνουμε στο παιδί πολλά υγρά και λίγη στερεά τροφή. Μπορούμε επίσης να τους φτιάξουμε το ένα μίγμα βοτάνων που θα αποτελείται από ίσα μέρη γλυκάνισο (κοπανισμένο), χαμομήλι, μαραθόσπορο (κοπανισμένο), μελισσόχορτο και δυόσμο.
Ρίχνουμε σε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 5 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε και το πίνουμε με μικρές γουλιές.
Στους ενήλικες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα τους κλάνει καλό ένα ελαφρώς πικρό αφέψημα που αποτελείται από ίσα μέρη χαμομήλι, μαραθόσπορο (κοπανισμένο), μελισσόχορτο, δυόσμο και ερυθραία το κενταύριο. Το μίγμα το παρασκευάζουμε σαν έγχυμα. Ρίχνουμε μισό λίτρο βραστό νερό σε μία κουταλιά της σούπας από το μίγμα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 5 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε με μικρές γουλιές.

Αναιμία:
Οι αιτίες για την εμφάνιση μια αναιμία είναι πολλές και είναι απαραίτητο πριν από όλα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η θεραπεία, παρ’ όλα αυτά μπορεί να ενισχυθεί με ένα έγχυμα που περιέχει πολλά ανόργανα άλατα. Ένα τέτοιο μίγμα αποτελείται από φύλλα τσουκνίδας (2 μέρη) και από ένα μέρος φύλλων συμήδας, καρυδιάς και φασκόμηλου. Ρίχνουμε σε ένα κουταλάκι του τσαγιού ξηρό μίγμα ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε ανάμεσα στα γεύματα. Καλό είναι στη διατροφή σας να περιλαμβάνεται μεγάλη ποσότητα από καρότα, σπανάκι και φράουλες.

Νευρικές διαταραχές:
Αν κατά τη διάρκεια της ημέρα αντιλαμβάνεσθε ότι είστε πολύ εκνευρισμένος μπορείτε να δοκιμάσετε κάθε πρωί να πιείτε ένα φλιτζάνι από το ένα αρωματικό έγχυμα το οποίο αποτελείται από βαλεριάνα (3 μέρη), δυόσμο (3 μέρη), γλυκόριζα (2 μέρη), χαμομήλι (1 μέρος) και λεβάντα (1 μέρος). Σε δύο κουταλάκια του γλυκού από το μίγμα ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 5-10 λεπτά. Σουρώνουμε και το πίνουμε αργά.
Μπορούμε επίσης πριν από τα γεύματα ή αργά το βράδυ να πίνουμε ένα μίγμα που αποτελείται από λυκίσκο (2 μέρη), εκουϊζέτο (2 μέρη), δυόσμο (3 μέρη), γλυκάνισο κοπανισμένο (2 μέρη) και χαμομήλι (1 μέρος). Σε ένα κουτάλι της σούπας από το μίγμα ρίχνουμε μισό λίτρο βραστό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 5-10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε.
Παράλληλα όμως πρέπει να προσέχουμε και την διατροφή μας. Τρώμε ελαφρά φαγητά, τα οποία μασάμε αργά και καλά. Αν μπορούμε προσθέτουμε στη διατροφή μας όταν μπορούμε φύτρα σταριού και νυφάδες βρώμης. Αποφεύγουμε τα δυνατά καρυκεύματα όπως το πιπέρι και την καυτερή πιπεριά. Φροντίζουμε να αναπαυόμαστε μετά τα γεύματα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα