Η ανησυχία είναι μία αίσθηση που προκαλείται συνήθως από κάποιο εξωτερικό πρόβλημα και διαρκεί σύντομο χρονικό διάστημα. Όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας την έχουμε αισθανθεί. Μερικές φορές όμως, η ανησυχία μπορεί να γίνει συνήθεια και να επιρρεάζει την σκέψη και την συμπεριφορά μας. Τότε αρχίζουμε να εξετάζουμε το κάθε τι μέσα από το πρίσμα αυτό και η ανησυχίας μας παράγει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Μπαίνουμε έτσι σε ένα φαύλο κύκλο. Συχνά χρειαζόμαστε βοήθεια για να αντιληφθούμε αυτό που κάνουμε. Οι θεραπευτικές συμβουλευτικές τεχνικές και η χρήση των βοτάνων μπορούν να διευκολύνουν αυτή την διαδικασία.
Η ένταση και η ανησυχία μπορεί να περιορισθούν από όλα τα χαλαρωτικά και νευροτονωτικά βότανα. Το πια θα χρησιμοποιήσουμε, εξαρτάται από το συγκεκριμένο άτομο κάθε φορά. Αυτό, γιατί μερικά βότανα είναι πιο αποτελεσματικά σε άτομα μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας και λιγότερο σε άλλα. Τα πιο αποτελεσματικά βότανα είναι το Τίλιο, το Χαμομήλι, η Σκουτελλάρια και η Βαλεριάνα.
Εκτός από τα χαλαρωτικά βότανα ωφελεί και η χρήση των αντισπασμωδικών βοτάνων γιατί συχνά στις περιπτώσεις ανησυχίας υπάρχει και μυϊκή ένταση. Η εξομάλυνση της έντασης θα βοηθήσει όλο τον οργανισμό να περάσει σε μια κατάσταση υγείας και ευεξίας. Το καλύτερο ίαμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα μίγμα από ίσα μέρη Σκουτελλάριας και Βαλεριάνας. Το μίγμα παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι του γλυκού ξηρό μίγμα βοτάνων, το αφήνουμε σκεπασμένο 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα