Οι ρινικές κοιλότητες είναι επενδυμένες με βλεννογόνους μεμβράνες. Παράγουν συνεχώς μία ποσότητα βλέννας για να προστατεύσουν τις μεμβράνες από την αποξήρανση και να απομακρύνουν και να αποστειρώσουν κάθε ερεθιστικό παράγοντα που εισέρχεται στη μύτη όταν αναπνέουμε. Αυτή η φυσική παραγωγή βλέννας μπορεί να διεγερθεί από διάφορους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερέκκριση βλέννας. Τα αίτια μπορεί να είναι κάποιοι εξωτερικοί ερεθιστικοί παράγοντες, όπως καπνός, καυσαέρια, σωματίδια σκόνης ή βακτήρια, αλλά πολλές φορές οφείλονται σε εσωτερικά προβλήματα που δημιουργούνται από συσσώρευση τοξινών λόγω ακατάλληλου τρόπου ζωής και ιδιαίτερα λόγω κακής διατροφής.
Η οξεία ρινίτιδα και άλλες παθήσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και προκαλούνται από μία ανοσολογική αντίδραση σε κάποια εξωτερική αλλεργιογόνα ουσία. Δεν γνωρίζουμε γιατί ο οργανισμός αντιδρά με αυτό τον ευαίσθητο τρόπο. Δεν είναι ξεκάθαρο δηλαδή αν η αντίδραση αυτή οφείλεται στο αλλεργιογόνο ή αν ενεργοποιείται κάποια εσωτερική λειτουργία από αυτό. Αυτή η πάθηση πιθανόν να οφείλεται σε ένα ολόκληρο φάσμα διαφορετικών αιτίων, που μπορεί να είναι από κληρονομικές επιδράσεις μέχρι τις συνέπειες ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Αν ο τρόπος ζωής είναι σωστός και το εσωτερικό περιβάλλον βρίσκεται σε αρμονία, μια γενετική (κληρονομική) αδυναμία μπορεί να μην εκδηλωθεί ποτέ. Με τη χρήση των βοτάνων μπορούμε να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα της οξείας ή της αλλεργικής ρινίτιδας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βότανα που επιδρούν στους βλεννογόνους της μύτης, ενώ παράλληλα φροντίζουμε το σώμα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Βότανα όπως το Σολιντάγκο, τα άνθη Σαμπούκου και η Ευφρασία έχουν ειδική επίδραση στο να ανακουφίζουν καθώς είναι αντικαταρροϊκά και στυπτικά. Το πιο αποτελεσματικό είναι συνήθως το Σολιντάγκο. Η Υδραστίδα είναι αποτελεσματική αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί σε μερικά άτομα προκαλεί υπερβολική ξήρανση στους βλεννογόνους. ένα μίγμα που θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αποτελείται από άνθη Σαμπούκου (2 μέρη), Εφέδρα (1 μέρος), Ευφρασία (1 μέρος), Υδραστίδα (1 μέρος). Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε σε ένα κουταλάκι του γλυκού ξηρό μίγμα ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε δύο έως τρεις φορές την ημέρα.
Η χρήση του μίγματος είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματική αν αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε ένα τουλάχιστον μήνα πριν από την εποχή που εμφανίζεται η αλλεργία στο συγκεκριμένο άτομο, γιατί οι τονωτικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες των βοτάνων χρειάζονται χρόνο για να επιδράσουν. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η διατροφή μας. Αποφεύγουμε τις βλεννογενείς τροφές όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά, δημητριακά πλούσια σε γλουτένη (σιτάρι, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι), ζάχαρη, πατάτες. Τις τροφές αυτές τις αντικαθιστούμε με φρέσκα φρούτα και χυμούς. Βοηθούν πολύ επίσης η βιταμίνη C και το σκόρδο.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα