Η επιστημονική της ονομασία είναι Veronica officinalis L. (Βερόνικα η φαρμακευτική). Ανήκει στην οικογένεια των Χοιραδανθών. Είναι ποώδες φυτό με έρπον στέλεχος , πολυετές, με τα πέταλα των ανθέων της ελαφρώς ιώδη. Τα φύλλα της είναι ωοειδή, οδοντωτά με βραχύ μίσχο, ανοιχτοπράσινα. Προέρχεται από τη Βρετανία και φύεται σε υγρές περιοχές, ενώ είναι πολύ δημοφιλής σε διακοσμητικούς κήπους. Βγάζει αδιάκοπα καινούρια μπλε άνθη από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. Την συναντούμε στη Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά είδη Βερονίκης (31 είδη στην Ελλάδα), αλλά το γνωστό ως φαρμακευτικό είναι η Veronica officinalis. Το φυτό συλλέγεται ολόκληρο πριν ανθίσει. Είναι διαδεδομένο στα ελαφρώς όξινα εδάφη. Μέσα σε δάση και φτωχά λιβάδια. Η Βερόνικα περιέχει οργανικά οξέα, οξεικό, μηλικό, γαλακτοκιτρικό και τρυγικό οξύ, ταννίνη, μανιτόλ, ζάχαρη και αιθέριο έλαιο. Δρα σαν ορεκτικό, τονωτικό, αντιβηχικό και διουρητικό.
Στο παρελθόν η φαρμακευτική σημασία της Βερόνικας ήταν τόσο μεγάλη, που το 1690, ο βοτανοθεραπευτής Γιοχάνες Φάνκους αφιέρωσε μία μελέτη 300 σελίδων. Οι μολύνσεις του στόματος ή του λαιμού, ο βήχας, το κρυολόγημα, οι διαταραχές του στομάχου και του ήπατος, οι ρευματισμοί, η ποδάγρα, οι μολύνσεις των νεφρών και η διάρροια καταπραΰνονταν όλα με ένα απλό αφέψημα αποξηραμένης Βερόνικας σύμφωνα με τους μύθους. Σήμερα αυτό αμφισβητείται. Παρ’ όλα αυτά , το έγχυμα της Βερόνικας κάνει ένα γευστικότατο τσάι. Κάποτε μάλιστα τη χρησιμοποιούσαν αντί για το πραγματικό τσάι. Γενικά σήμερα από πλευράς φαρμακευτικής θεωρείται φυτό δεύτερης κατηγορίας. Κατά τον Γκαρνιέρ είναι χωνευτική και ορεκτική. Κατά της στομαχικής ατονίας και κατά της κράμπας του στομάχου. Είναι ακόμη κατά του βρογχικού κατάρρου.
Πίνεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα κουταλάκι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι ξηρού βοτάνου, το αφήνουμε σκεπασμένο για 20 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι πριν το φαγητό χωρίς ζάχαρη.
Στη φαρμακευτική Βερονίκη αποδίδονται και ιδιότητες θεραπευτικές των ματιών. Πλένουμε τα μάτια με το έγχυμα των ανθέων σε βραστό νερό.
Στην Κρήτη υπάρχει ένα είδος Βερόνικας , η Veronica anagallis-aquatica L. Την συναντούμε με την ονομασία Βερόνικα ή Ασπροσέλινο. Φτάνει σε ύψος τα 10-80 εκατοστά και έχει βλαστούς λείους, σαρκώδεις, έρποντες ή όρθιους, που ριζοβολούν και διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν το φυτό είναι μέσα ή έξω από το νερό. Το συναντούμε σε πολύ υγρούς τόπους. Είναι φυτό πικρό, στυπτικό, διεγερτικό και καθαρτικό. Χρησιμοποιείται για πνευμονικές και στομαχικές παθήσεις. Τρώγεται από τα ζώα, αλλά υπάρχει η φήμη ότι είναι βλαβερό για τα πρόβατα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα